China

Swipe

Chinese beeldhouwkunst

In het oude China waren beeldhouwers een eenvoudige beroepsgroep die maar heel zelden in geschiedenisboeken werden genoemd. Chinese beelden waren meestal religieus van aard en waren doorgaans te vinden in tempels en mausolea.

Zonder twijfel de beroemdste Chinese beelden zijn de terracotta krijgers uit de Qin-dynastie in Xi’an. In het 2200 jaar oude mausoleum van Qin Shihuang – de eerste keizer van een verenigd China – werden in totaal 8000 terracotta krijgers en paarden opgegraven. Deze terracotta figuren zijn levensgroot. Groot, levensecht en gereed om in actie te komen blijven deze krijgers hun heer trouw beschermen, zoals ze dat meer dan twee millennia hebben gedaan.

Chinese boeddhabeelden, die Indiase en Tibetaanse invloeden weerspiegelden, zagen er aanvankelijk gebiedend, geheimzinnig en afstandelijk uit. Geleidelijk aan ontwikkelde de vorm zich tot een meer inheemse Chinese stijl. Vroege voorbeelden uit de 5e en 6e eeuw zijn slank en elegant, vanaf de 7e tot de 8e eeuw kregen deze beelden een goedgevulde, ronde en zachte gedaante.

Vergeleken met het Westen ligt bij Chinese beelden van personen meer nadruk op de kleding. In veel tempels zijn nog goed bewaard gebleven voorbeelden van boeddhistisch geïnspireerde beelden te zien, vooral in de Yungang-, Mogao-, Longmen- en Dazu-grotten.

10 prachtige bestemmingen in China