China

Swipe

De belangrijkste Chinese tafelmanieren

De Chinese tafelmanieren kunnen in het begin heel ingewikkeld en intimiderend zijn. Waarschijnlijk zult u een paar faux pas maken, maar met een beetje basiskennis en het besef dat de meeste gebruiken bedoeld zijn om de gasten op hun gemak te stellen en het gevoel te geven dat ze welkom zijn, zult u weldra onbezorgd van de Chinese keuken kunnen genieten.

Een van de eerste dingen die u aan tafel zult doen is thee drinken. Denk erom dat u uw tafelgenoten eerst inschenkt en dan pas uzelf – het wordt als ongemanierd beschouwd als u uzelf eerst inschenkt, of erger nog, alleen uzelf. Zelfs als de theekopjes van uw tafelgenoten al gevuld zijn, moet u ze toch wat bijschenken, dat geldt als beleefd. Eén ding dat steeds weer terugkeert, speciaal voor de gastheer, is ervoor te zorgen dat de gasten een vol bord en een vol theekopje hebben.

Als u met stokjes eet, wijs er dan nooit mee naar mensen en steek ze niet rechtop in uw rijstkom – dit doet denken aan de wierook die op begrafenissen wordt gebrand. Om uzelf of anderen te bedienen moet u een schone opscheplepel gebruiken, al is het bij informele gelegenheden ook volkomen acceptabel uw eigen stokjes te gebruiken om van de schotel te nemen. Als u iemand anders opschept met uw stokjes, gebruik dan de stompe kant die niet in uw mond gaat.

Als u als gast wordt uitgenodigd bij een maaltijd, zal uw gastheer ervoor willen zorgen dat er meer dan genoeg eten voor iedereen is. Als hij dat verkeerd heeft ingeschat (wat zelden zal gebeuren), wees dan niet verbaasd als hij bijbestelt om “zijn gezicht te redden” en om zijn hoffelijkheid en gastvrijheid te tonen. Evenzo moet u niet verbaasd zijn als uw gastheer u ongevraagd de lekkerste stukjes opschept, dit is ook een teken van zijn gastvrijheid – aanvaard het dankbaar.

Als u een bijzonder belangrijke gast bent, zal er waarschijnlijk vis worden geserveerd en kan het zijn dat de gastheer u de vissenkop opdient (die als een heel exquis deel van de vis geldt). Ook als u niet bijzonder dol bent op vissenkoppen – accepteer zijn geste dankbaar, wees dapper en tast toe. Als u de vissenkop weigert of teruggeeft, zult u uw gastheer misschien in verlegenheid brengen (zijn gezicht laten verliezen) of zelfs beledigen. Een betere tactiek zou zijn om uw gastheer voor te zijn en hem de vissenkop op te dienen als dank voor zijn gastvrijheid. Als u zich op enig moment genoopt voelt een portie af te slaan, doe dat dan hoffelijk.

Als de meeste westerlingen samen uit eten gaan, wordt aangenomen dat iedereen voor zichzelf betaalt, tenzij uitdrukkelijk vaststaat dat één persoon trakteert. Volgens het Chinese gebruik betaalt, behalve onder vrienden of bij een informele gelegenheid, degene die de ander(en) heeft uitgenodigd. Het is beleefd om te proberen zelf te betalen, maar verwacht veel tegenstand. Niet zelden kun je in Chinese restaurants twee mensen na een maaltijd met veel misbaar ruzie zien maken – ze redetwisten over het recht om te mogen betalen.

Als u twijfelt, doe dan wat uw gastheer doet of vraag het gewoon – bedenk dat uw gastheer per slot van rekening wil dat u het naar uw zin heeft en u zich welkom voelt.

10 prachtige bestemmingen in China