China

Swipe

Eten in Oost-China

De Oost-Chinese keuken draait grotendeels om Shanghai en de naburige provincies Zhejiang, Jiangxi, Anhui en Jiangsu. Hoewel vaak over de Shanghai-keuken wordt gesproken, is ze moeilijk af te bakenen omdat ze uit de gebieden rondom Shanghai stamt. De vruchtbare vlakten van de Yangtze bieden een rijke verscheidenheid van vis en gewassen. De stijl van koken is doorgaans lichter dan in het westen en noorden. Tamelijk verfijnde soepen, gesmoorde en roergebakken gerechten gemarineerd met gember, donkere sojasaus, Shaoxing-wijn en rijstazijn worden met suiker in balans gebracht. Kijk uit naar “roodgestoofde” (hóngshïo) gerechten, met name roodgestoofd varkensvlees (hóngshïo ròu), een specialiteit van het gebied.

Zeebanket en vis zijn belangrijke bestanddelen in de Oost-Chinese keuken. Probeer garnalen, gekookt met theeblaadjes en gegar-neerd met azijn; kikker, gestoofd met shiitakes, oesters, gefrituurd met lente-uitjes; of krab, bestreken met gezouten eidooier en gefri-tuurd. Gestoomde wolkrab uit het Yangcheng-meer is een geliefde specialiteit waar het in oktober en november het seizoen voor is. Het lekkerste gedeelte is de rijke, romige en zeer geurige kuit van de krab, al zult u misschien vette handen moeten maken om het vlees eruit te halen.

Iets wat men zeker moet proberen zijn de kleine Shanghainese dimsums (xiaolóng bïo) geserveerd met azijn om in te dopen. Zijn vaak in eetkraampjes op straatmarkten en in restaurants te vinden. Deze specialiteit uit Shanghai wordt soms luxer uitgevoerd door de toevoeging van krabvlees of kuit van wolkrab.

Tien representatieve Oost-Chinese gerechten

Bedelaarskip (jiàohuï jî) – traditioneel wordt een hele kip, gemarineerd met Shaoxing-wijn, eerst in lotusbladeren gewikkeld, dan in klei verpakt en gegaard.

Dongpo stoofvlees (dongpo ròu) – dit is een roodgestoofde, gesmoorde varkensschotel die vernoemd is naar de gevierde dichter Dong Po uit de 11e eeuw; sappig en rijk, doorgaans bereid in een pot van aardewerk.

Drakenbron-garnalen (lóngjing xiï) – garnalen gekookt met verse Drakenbrontheeblaadjes, een specialiteit van de streek rond Hangzhou.

Hete en zure soep (suïnlàtïng) – deze heerlijk pikante soep met een vleugje azijn zit vol met reepjes vlees, tofu, bamboescheu-ten en ei.

Leeuwenkoppen (shîzi tóu) – deze “leeuwenkoppen”zijn groot uitgevallen gehaktballen, met manen van pak-choi; ze worden bereid van varkensgehakt, aangebraden en vervolgens gesmoord in een rijke bruine saus.

Roodgestoofd varkensvlees (hóngshïo ròu) – gerecht van gesmoorde varkenspoot met Shaoxing-rijstwijn, donkere sojasaus, vijfkruidenpoeder en kandijsuiker.

Koe Loe Yuk, zoetzuur varkensvlees (gulao ròu) – heerlijk gefrituurde stukjes varkensvlees worden in een zoetzure saus met stukjes ananas gedrenkt.

Runderbouillon van het Westmeer (xîhú niúròu gêng) – deze beroemde soep is vernoemd naar het Westmeer van Hang-zhou en wordt gemaakt van rundvlees, doperwtjes en eieren.

Azijnvis uit het Westmeer (xîhú cùyú) – deze oorspronkelijk uit Hangzhou afkomstige vis wordt eerst gemarineerd met gem-ber, sojasaus, suiker en donkere azijn, wordt dan in zijn geheel gepocheerd en vervolgens opgediend in een saus van de marinade.

Yangzhou gebakken rijst (yángzhou chaofàn) – dit bekende gebakken rijstgerecht bevat garnalen, doperwtjes en roerei. Het krijgt zijn karakteristieke smaak door het gebruik van kippenfond, Shaoxing-wijn, lichte sojasaus en sesamolie.

Rondreizen

Groepsrondreis Indochina

Tijdens deze avontuurlijke rondreis door Thailand, Laos, Vietnam en Cambodja overnachten we in hotels die variëren van eenvoudig tot comfortabel. Dit is...

v.a. 2869.00 p.p.

10 prachtige bestemmingen in China