China

Swipe

Prinses Wencheng

Prinses Wencheng is de meest geliefde koningin in de Tibetaanse geschiedenis. Deze mooie en intelligente vrouw bracht de Tibetanen veel van de wetenschappelijke en agrarische vorderingen van de Tang-dynastie en zou ook het boeddhisme in het gebied hebben ingevoerd. Geboren als dochter van een hoveling werd Wencheng pas op latere leeftijd koningin. Keizer Taizong van de Tang moest een bruid voor koning Songtsen Gampo vinden, de nieuwe heerser van het Tubo-rijk (Tibet), en de slimme, knappe Wencheng leek een ideale partner. Ze kreeg de titel prinses en werd naar het westen gezonden.

In 641 na Chr. vertrok ze uit Chang’an (het huidige Xi’an), de hoofdstad van de Tang-dynastie, in het gezelschap van gezanten van beide zijden. Ze ontmoette koning Songtsen Gampo in Baihai (in de provincie Qinghai), waar de verrukte koning opdracht gaf tot de bouw van een huwelijkspaleis bij het Zhaling- en het Eling-meer. Ze werden in de echt verbonden en gingen op huwelijksreis in de bergdalen op hun route naar Tibet.

Op hun reis naar Tibet leerde prinses Wencheng de plaatselijke bevolking groenten te kweken, tarwemeel te malen en wijn te destilleren. Dankbare dorpelingen griften haar voetsporen in stenen en in het begin van de 8e eeuw werd ter ere van haar in Yushu een tempel gebouwd

Toen ze ten slotte in Tibet arriveerde, ontdekte ze tot haar verrassing dat het boeddhisme nog niet tot het rijk van haar echtgenoot was doorgedrongen. Ze begon de religie te introduceren en liet haar man het eerste Potala-paleis bouwen; later brandde dit af en in de 17e eeuw werd het weer opgebouwd.

Ze was ook verantwoordelijk voor de Jokhang-tempel, een van de oudste nog bestaande voorbeelden van Tibetaanse bouwkunst. Na op basis van haar kennis van de Tang-astrologie en -geomantie tot het inzicht te zijn gekomen dat een bijzonder grote vijver het evenwicht van de elementen verstoorde, stond ze erop dat deze met een kudde speciale witte geiten gevuld werd. De plek kreeg de naam “geitenaarde”, in het Tibetaans “rasa”. Latere generaties veranderden de uitspraak en de stad rondom de tempel raakte bekend als Lhasa.

In fresco’s op de muren van de tempel en de Potala zijn veel van haar andere daden opgetekend. Het Tibetaanse volk leerde maïs, sojabonen en tarwe in het hoogland verbouwen, en er werden paarden, ezels en kamelen gefokt om de jaks te helpen.

Als politiek huwelijk was dat van prinses Wencheng een groot succes. De betrekkingen tussen de Tang-dynastie en de Tubo werden steeds beter, en toen keizer Taizong in 649 na Chr. stierf, bevorderde de nieuwe keizer koning Songtsen Gampo tot “hooggeschatte vorst”.

Omstreeks 710 werd een andere prinses van het Tang-hof uitgehuwelijkt aan een andere Tubo-koning, een van koning Songtsen Gampo’s opvolgers.

10 prachtige bestemmingen in China