Cuba

Swipe

Eten en drinken

Eten

Een échte Cubaanse keuken bestaat eigenlijk niet, er zijn veel verwantschappen met de Spaanse keuken. Er zijn wel een paar typische Cubaanse gerechten, maar voor haute cuisine hoeft u niet naar Cuba te gaan. Dat heeft ook alles te maken met de schaarste aan vlees en vleeswaren.

Door de Cubanen wordt veel gedaan met vervangende voedingsstoffen, zoals soja. Rijst en bonen vormen voor hen echter de basis van veel gerechten. Cuba is een vruchtbaar land en de toerist vraagt zich dan ook af waarom er zo weinig voedsel, écht voedsel voorhanden is.

Voor Cubanen bestaat er een distributiesysteem waarbinnen het eten met kunst- en vliegwerk wordt verzameld. Er wordt geruild en handel gedreven. Zelfs als aan alle voorwaarden is voldaan, is het vaak nog de vraag of het gewenste artikel in de winkel te krijgen is. Gelukkig is de Cubaan die over wat euro’s of CUC’s kan beschikken.

Voor toeristen is er van alles, met uitzondering van onbeperkt rundvlees. De Cubanen zijn geen visliefhebbers, in de hotels staat er echter vrijwel altijd ook vis op het menu. Meestal zult u in uw hotel ook wat traditionele gerechten aantreffen, tijdens excursies krijgt u ze eveneens voorgeschoteld.

Een maaltijd begint met soep en/of salade. Als hoofdgerecht is kip of geroosterd speenvarken niet te versmaden, vooral niet als het wordt geserveerd met zwarte bonen en rijst (bijnaam: moros y cristianos = moren en christenen, bestelnaam Moros), waarbij u als dessert kunt rekenen op mierzoete geflambeerde banaan.

Een maaltijd wordt afgesloten met fruit, gevolgd door sterke koffie. Rijst wordt vaak vervangen door een soort bananenchips (maduros) of gefrituurde banaan (plátanos fritos). Overigens geldt voor de bijgerechten (zo ze er al zijn) dat u ze beter even voorzichtig kunt proeven alvorens er grotere hoeveelheden van te nemen.

In sommige hotels is er niets om de maaltijd wat pittiger te doen smaken. U moet er speciaal om vragen, waarna u dan meestal een flesje tabasco krijgt aangereikt.

Eten en drinken

10 prachtige bestemmingen in Cuba