Cuba

Swipe

Dans

Zo weinig inspirerend als de beeldhouwkunst is, zo veelzijdig is de Cubaanse dans. Elders wordt uitgebreid geschreven over dansen van de laatste decennia, maar de oude danskunst mag niet onvermeld blijven. Zo kent Cuba wereldberoemde balletgroepen. Het Nationaal Ballet van Cuba is volgens kenners ongeëvenaard.

Tot de bekendste danseressen behoorde Alicia Alonso (Alicia Ernestina de la Caridad dei Cobre Martínez Hoyo (1921)), die, toen ze de zeventig al lang gepasseerd was, nog steeds volle zalen wist te boeien. In juni 2002 werd ze aangesteld als UNESCO Goodwill Ambassador voor haar bijdrage in de ontwikkeling en de bescherming van de klassieke dans. De in december 2015 94 jaar geworden legende is nog steeds actief als trainster en adviseuse van het Nationaal Ballet van Cuba dat in 1948 door haar, haar toenmalige echtgenoot en diens broer, werd opgericht als Ballet Alicia Alonso.

Ook het Camagüey Ballet heeft wereld vermaardheid. De grote inspirator achter dit ballet was Fernando Alonso, de ex-echtgenoot van Cuba’s meest vermaarde ballerina Alicia Alonso. Het is vrijwel uitgesloten dat u, als u op Cuba bent, een voorstelling van een van deze balletgroepen bij kunt wonen. Ze zijn buitenlands. Havana kent per twee jaar in oktober een balletfestival waar balletgroepen uit de gehele wereld optreden. Na het festival trekken ze veelal het land in om voorstellingen te geven.

Afrikaanse invloeden zijn ook in de danskunst terug te vinden. Een aantal groepen is gespecialiseerd in Afro-Cubaanse dansen, veelal met een folkloristische achtergrond. De bekendste groep op dit gebied is de Conjunto Folclórico Nacional de Cuba. Als u op zaterdagmiddag in Havana bent kunt u het treffen, ze treden tweemaal in de maand op in de wijk Vedado tijdens de Sábado de Rumba. Details kunt u wel krijgen bij de receptie van het hotel.

10 prachtige bestemmingen in Cuba