Cuba

Swipe

Literatuur

De naam van Cuba als land is onverbrekelijk verbonden met die van José Martí, niet in de eerste plaats omdat hij zich inzette voor de vrijheid van zijn land, het was vooral de manier waaróp hij dat deed. Cuba heeft veel schrijvers en dichters voortgebracht die wereldwijd bekendheid kregen, Martí was zonder twijfel de allergrootste. Vanwege de scherpte van zijn pen werd hij al op 17-jarige leeftijd uit Cuba verbannen. Hij was dichter en schrijver, maar ook journalist. Zijn proza, poëzie en artikelen inspireerden velen.

Afro-Cubaanse thema’s werden vooral behandeld door Nicolás Guillén, zelf van Afro-Cubaanse afkomst. Als romanschrijver zou Alejo Carpentier het meest bekend worden. Ook hij richtte zich tegen het Cubaanse bewind en werd daarvoor door Machado gevangen gezet. Van bovenstaande schrijvers zijn diverse Nederlandse vertalingen verkrijgbaar.

Wat zwaarder van stof, maar zeker niet minder interessant is Fernando Ortiz. Moderner werk is er van de hand van Miguel Barnet en Reinaldo Arenas. Niet alleen in vroeger dagen werd men om zijn ideeën van Cuba verbannen. Castro stuurde Jesús Díaz het land uit vanwege zijn ongezouten kritiek op het bewind.

Analfabetisme was gemeengoed op Cuba tot aan de revolutie. Thans kan meer dan 97% van de bevolking lezen en schrijven. Waar men in elk geval voor gezorgd heeft is dat kennis kan worden genomen van ideeën die door de revolutie werden gepredikt. Boekwinkels op Cuba liggen dan ook vol met revolutionaire werken. Voor de échte literatuur moet u wat dieper graven.

Literatuurliefhebbers die hun kennis ‘aan de bron’ willen verrijken, wordt aangeraden de hulp in te roepen van een van de openbare bibliotheken op Cuba. Met name in Havana en in Santiago de Cuba heeft men uitgebreide collecties die men gratis kan inzien. Er is over het algemeen echter uitsluitend Spaanstalig werk.

10 prachtige bestemmingen in Cuba