Cuba

Swipe

Schilderkunst

Op straat wordt u op honderden plaatsen geconfronteerd met Cubaanse schilderkunst. Revolutiewerk in de letterlijke én in de figuurlijke betekenissen van het woord. Levensgrote portretten van vooral Che Guevara lijken u altijd aan te staren. Opgemaakte revolutionaire leuzen ‘sieren’ schuttingen en dode muren. Voor schilderwerk dat Europeanen als schilderkunst beschouwen moet u naar kerken en musea.

De wat oudere schilderkunst zal overigens weinig liefhebbers aanspreken. Het is rechttoe rechtaan werk, met slechts een enkele keer iets verrassends. Vooral de portretten getuigen van weinig fantasie, de geportretteerde is herkenbaar en dat was wat telde.

De moderne schilderkunst bracht wel enkele grote namen voort. Onder hen Alfredo Lam, van Afro-Cubaans-Chinese afkomst. In Spanje studeerde hij samen met Dalí en hij was een goede bekende van Picasso. Aan zijn werk zijn hun invloeden te zien. Hij heeft zich vooral, soms op een surrealistische manier, beziggehouden met de herkomst van de Cubaanse bevolking. Er zijn in praktisch elke boekwinkel, maar zeker in de toeristenwinkels, reproducties van zijn werk voorhanden.

Een hedendaagse schilder die bekendheid geniet bij vele bezoekers van Cuba is Leovigildo González. Het zonder twijfel grootste schilderwerk op Cubaanse bodem is van zijn hand: Mural de la Prehistoria, 120 meter hoog en 180 meter breed. Het is te bewonderen in de Viñales vallei, waar González, bijgestaan door tientallen helpers, de evolutie op een van de mogotes gestalte gaf.

10 prachtige bestemmingen in Cuba