Cuba

Swipe

Sport

Cubanen zijn dol op sport. Ze kijken er graag naar en ze beoefenen het graag. Onder invloed van de trainingsmethoden zoals die in de jaren zestig uit het Europese Oostblok overwaaiden, bereikten veel Cubanen de absolute top in hun tak van sport. Honkbal behoort tot de grote trekpleisters en veel Cubaanse steden hebben speciale stadions voor deze sport.

Cuba bracht boksers voort die lange tijd tot de wereldtop behoorden. Verder zijn basketbal en volleybal buitengewoon populair. Voetbal, toch de favoriete sport in de omliggende landen, speelt maar een bescheiden rol.

Veel topsporters zijn naar het buitenland vertrokken. Velen van hen zijn Cuba als moederland trouw gebleven, het land waaraan zij hun sportieve ontwikkeling te danken hebben. Hun trouw wordt door de regering beloond. Ze hoeven slechts de helft van hun verdiensten af te staan aan de Cubaanse overheid, die met die inkomsten weer andere topsporters opleidt.

Op Cuba worden ook veel sportevenementen georganiseerd. Tot de bekendste behoren de pan-Amerikaanse Spelen die in 1991 plaatsvonden. Havana draagt nog steeds de sporen van dit geslaagde evenement. Jaarlijks wordt er een marathon gelopen. Deze is in Europa minder populair, omdat de omstandigheden waaronder deze topprestatie moet worden geleverd een extra kwelling kent in de vorm van de temperatuur.

Ook de ronde van Cuba, op het eerste gezicht een aantrekkelijk wielerwedstrijd en een uitgesproken trainingsmogelijkheid voor de Europese wielrenners, is daardoor nooit uit de verf gekomen.

10 prachtige bestemmingen in Cuba