Cuba

Swipe

Klimaat

Cuba ligt binnen de tropen en heeft dus officieel een tropisch klimaat. In de beleving is het Cubaanse klimaat echter subtropisch met een gemiddelde jaartemperatuur van ongeveer 25° Celsius. De hoogste temperaturen komen voor in augustus. Dan kunnen de temperaturen behoorlijk oplopen en wordt 30° Celsius regelmatig overschreden. De maand met de gemiddeld laagste temperatuur is januari met ongeveer 20° Celsius.

Met uitzondering van op de top van de Pico Turquino heeft het, voor zover bekend, op Cuba nog nooit gevroren, hoewel het eenmaal dicht bij het vriespunt was. Dat gebeurde in 1971 toen in de provincie Matanzas 1° Celsius werd gemeten. De hoogst gemeten temperatuur ooit, bedroeg 38,6° Celsius. Dat gebeurde in de provincie Guantánamo op 7 augustus 1969.

Het land kent een droog en een nat seizoen, maar ook gedurende het droge seizoen valt er regelmatig een regenbui. De afgedrukte tabel van de provincie Havana maakt dat duidelijk. Van juni tot medio november komen op Cuba orkanen voor, soms met een verwoestende kracht en uitwerking. De meeste ervan woeden in september en oktober. In juli en augustus zijn de steden ware bak- en broedplaatsen. De hoge luchtvochtigheidsgraad en de hoge temperaturen, maar vooral het ontbreken van wind kunnen tot uiterst onaangename weersomstandigheden leiden.

Nogmaals, het zijn gemiddelden over een aantal jaren en gemeten in de betreffende gebieden. Voor de omgeving van Holguín dient er voor de temperatuur een tweetal graden bijgeteld te worden ten opzichte van de provincie Havana, voor de omgeving van Santiago de Cuba nóg eens twee. De regenbuien gedurende het natte seizoen zijn meestal kort en hevig, terwijl gedurende het droge seizoen de neerslag vaak als motregen valt.

10 prachtige bestemmingen in Cuba