Cuba

Swipe

Ligging

Cuba maakt deel uit van het Caribisch gebied. Aan de noordzijde bevinden zich de Atlantische Oceaan, de Straat Florida en de Golf van Mexico, aan de zuidzijde de Caribische Zee. Het ligt nét zuidelijk van de Kreeftskeerkring, geografisch tussen 19 en 24 graden noorderbreedte en tussen 74 en 85 graden westerlengte. Met een totaaloppervlakte van bijna 111.000 vierkante kilometer is het hoofdeiland ongeveer tweemaal zo groot als Nederland en België samen. De afstand tussen Punta Maisí, het meest oostelijke puntje, tot de meest westelijke kaap Cabo de San Antonio, bedraagt ongeveer 1250 kilometer. Op zijn breedst is Cuba 191 kilometer, het smalste gedeelte meet slechts 31 kilometer.

Het eiland wordt omgeven door exotische namen als Jamaica op 140 kilometer afstand, Hispaniola (de Dominicaanse Republiek en Haïti samen) op minder dan 80 kilometer en de Caymaneilanden op ruim 200 kilometer. Florida, de zuidelijkste der Verenigde Staten ligt op ongeveer 180 kilometer afstand en Yucatan in Mexico op 210 kilometer. Ook de Bahama’s liggen in de nabijheid van Cuba.

Voor een belangrijk gedeelte is het landschap van Cuba glooiend en heuvelachtig. Er zijn vier bergketens. In het westen bevinden zich de Sierra de los Organos en de Sierra del Rosario, samen ook wel Cordillera Guaniguanico genoemd, met een hoogste top van 728 meter: de Guajaibon. In het midden, met als blikvanger de 1156 meter hoge Pico de San Juan of La Cuca, de Sierra de Escambray, ook bekend als de Sierra de Guamuhaya. In het zuidwesten bevindt zich de Sierra Maestra waar zich de hoogste berg van Cuba bevindt: de Pico Turquino, 1994 meter hoog.

Meer dan 200 rivieren doorsnijden het land, op sommige plaatsen bijna letterlijk. Zo worden de meest westelijke bergketens gescheiden door de San Diego rivier. De langste rivier bevindt zich in het oosten: de Rio Cauto. Deze ontspringt in de Sierra Maestra tussen Santiago de Cuba en Holguín en mondt 370 kilometer verder uit in de Golf van Guacanayabo.

10 prachtige bestemmingen in Cuba