Cuba

Swipe

De hotels

Veel hotels liggen aan de kust. Op enkele plaatsen, zoals in de omgeving van Varadero, Santa Lucía en Guardalavaca vindt men concentraties van hotels. Hotelketens ‘beconcurreren’ elkaar onder overheidstoezicht, maar er zijn wel degelijk verschillen. Het is aan te bevelen om niet alleen de hotels met elkaar te vergelijken, maar ook het pakket diensten dat men aanbiedt, het comfort en de ligging t.o.v. bijvoorbeeld een dorp. Sommige hotels liggen namelijk nogal ver verwijderd van de ‘bewoonde wereld’.

Voor sommige mensen heeft dat z’n charme, anderen willen graag wat contacten met de lokale bevolking. Het is allemaal mogelijk op Cuba. Nadat u een keuze gemaakt heeft, neem dan de tijd om de prijzen bij de verschillende touroperators met elkaar te vergelijken. Daarin zijn soms prijsverschillen te ontdekken, die uw verblijf op Cuba aanmerkelijk kunnen veraangenamen. De keuze van een hotel is feitelijk het moeilijkste gedeelte: het aanbod is groot, zowel aan de kust, in de steden als in natuurgebieden.

De verscheidenheid in verzorging is groot, variërend van logies met ontbijt in een eensterhotel, tot een ‘all-inclusive’ verblijf in een vijfsterrenhotel. Dat maakt de keuze moeilijk maar, nogmaals, het loont de moeite om ruimschoots de tijd te nemen om uw keuze te bepalen. De hotels voldoen aan alle te stellen eisen. Of dat in overeenstemming is met uw eisen, kunt u feitelijk pas zeggen als u er logeert. Hotelkeuze is een belangrijke, maar uiterst persoonlijke keuze.

Op Cuba kent men een sterrensysteem waarmee de kwaliteit van het hotel wordt aangegeven. Officieel stelt dit niets voor, er is geen gecontroleerd waarderingssysteem. Hotels kennen zichzelf het aantal sterren toe. Toch kunt u het als vergelijkingsmateriaal gebruiken.

‘All-inclusive’ in een 3-sterrenhotel betekent bijvoorbeeld dat de keuze in de cocktails beperkter is dan bij een soortgelijk 4-sterrenhotel. ‘All-inclusive’ betekent dat alles inbegrepen is voor zover dat binnen het budget van het hotel past. Dat geldt ook voor andere faciliteiten. Het gebruik van waterfietsen, surfplanken, niet gemotoriseerde zeilboten, fietsen e.d., is bij een hotel met meer sterren gratis, bij andere vraagt men een vergoeding. Voor waterscooters en andere gemotoriseerde watersportattributen zult u altijd moeten betalen.

Vriendelijkheid en behulpzaamheid zijn moeilijk in een totaalbeeld te vatten. Uw eigen mentaliteit speelt daarbij een rol. Het hotelpersoneel is vriendelijk en hulpvaardig. Een enkele keer komt het voor dat men met elkaar belangrijke zaken te bespreken heeft. Er staan vier mensen achter een balie die in rap Spaans een gesprek voeren, waarbij het er heftig aan toe kan gaan, maar dat is meestal slechts schijn. Het heeft alles te maken met temperament.

U kunt uw aanwezigheid met enige nadruk kenbaar maken, men helpt u dan direct en gaat daarna weer verder met die schijnbaar belangrijker zaken. U bouwt gemakkelijk een band op met uw kamermeisje, met baliebedienden of kelners. Natuurlijk verwacht het hotelpersoneel een fooi. Het is verstandiger om tijdens uw verblijf regelmatig een kleine fooi te geven, dan te wachten tot uw vertrek om dan een groter bedrag achter te laten.

Het eten is overal prima, de keuze uitgebreid. Soms, en dan nog slechts in het binnenland, is de keuze beperkter. Doorgaans zult u zich te goed kunnen doen aan lokale, nationale en internationale gerechten. Varkensvlees, kip en vis vormen de hoofdmoot. Met uitzondering van de lunch, worden de maaltijden in de grotere hotels meestal in buffetvorm aangeboden. Sla nooit een gerecht over dat u niet kent, probeer een klein beetje en als u het niet lekker vindt haalt u een bordje ‘iets anders’. In de kleinere hotels in het binnenland bestaat doorgaans een keuzemenu. Men zal u bij aankomst al vragen wat u voor de lunch of het diner wenst. Blijft u er langer dan wil men graag weten wat u morgen wenst.

Houd er rekening mee dat op Cuba niet alles onbeperkt voorhanden is. De koks beschikken echter over een ruime fantasie. Dat leidt soms tot vreemde toestanden. Zo ontbrak er eens in een (4-sterren)hotel een behoorlijk stuk vlees. De kok beschikte echter over een koelkast vol lever. Nu is dat een gerecht dat niet bij iedereen even goed in de smaak valt en de kok wist dat natuurlijk. Door toevoeging van kruiden, door het op een bepaalde manier te marineren en te bakken, zou men echter zweren dat hij schnitzeltjes op het menu had. De meeste mensen weten nog steeds niet beter, behalve natuurlijk de mensen die echt geen lever kunnen zien of luchten. En die dachten dat het zo hoorde! Waarmee maar gezegd wil zijn dat de verpakking soms anders doet vermoeden dan de inhoud inhoudt.

Weinig hotels aan de kust beschikken over een privéstrand. Men maakt gebruik van openbaar strand, bestemd voor alle mensen. Strandstoelen en/of badlakens zijn soms gratis, soms moeten ze worden gehuurd. U moet er niet van opkijken als de stoelen rond het zwembad gratis zijn en dat u op het tien meter verder gelegen strand voor dezelfde stoel moet betalen. In de tuinen van de hotels (en er zijn schitterende exemplaren bij), worden veelal enkele kooplieden toegelaten die souvenirs aanbieden. Anderen bevinden zich (op een door de overheid aangewezen plaats) op het strand.

Regelmatig zal er een koopman op de fiets langskomen die, als passant, goederen aanbiedt, meestal souvenirs die van zeeproducten gemaakt zijn. Het is ze niet toegestaan om te handelen op de stranden die direct bij de hotels liggen. Het is niet de gewoonte dat u bij de ambulante handel afdingt, maar u kunt het beter tóch maar proberen. Meestal betaalt u rond de hotels een hogere prijs dan elders.

Zowel aan het strand als bij de zwembaden is bewaking. Als die niet aanwezig is wordt u daarop attent gemaakt. De hotels beschikken ook over een of meerdere zoetwaterzwembaden, voorzien van alle faciliteiten om het u naar de zin te maken. De meeste hotels beschikken over een entertainmentteam om onder andere de activiteiten rond het zwembad structuur te geven. Maar ze organiseren ook allerlei andere activiteiten, variërend van een strandwandeling tot een variété-avond. Sommige spelletjes zijn buitengewoon populair. Wat te denken van het walgelijke ijsblokjes spuwen? De mensen stonden er voor in de rij! Zo is er voor elk wat wils!

Verschillende hotels hebben kluisjes in de kamer die apart gehuurd kunnen worden. Soms is er een centrale kluis bij de receptie. Geld wisselen en travellercheques verzilveren behoort tot de service van de meeste hotels.

Behalve een restaurant, waar soms à la carte gegeten kan worden, beschikt elk hotel over een lounge en een bar. De meeste hotels liggen in een park.

Vanuit elk hotel zijn excursies te boeken. Wilt u op eigen gelegenheid het land in dan beschikt het hotel over een balie waar u een auto kunt huren. Is die er niet, ga dan naar het hotel dat in de buurt ligt. Fietsen en brommers zijn eveneens bij of in de omgeving van hotels te huur. Enkele all-inclusive hotels stellen gratis fietsen ter beschikking van hun gasten.

10 prachtige bestemmingen in Cuba