Cuba

Swipe

Bezienswaardigheden

Rondreizen over Cuba is geen eenvoudige aangelegenheid. Enerzijds vanwege de weinige mogelijkheden die het openbaar vervoer biedt, anderzijds vanwege de pittige kosten die aan het huren van een privé-auto voor langere tijd verbonden zijn. De meeste toeristen zullen Cuba dan ook bekijken door deelname aan een georganiseerde rondreis. Het is echter ook mogelijk om een privérondreis te maken met een (al in Nederland of België) gehuurde auto, waarbij van dag tot dag via een aanbevolen of door uzelf bepaalde route naar de volgende verblijfplaats wordt gereisd (fly-drive).

We brengen een bezoek aan alle provincies waarbij we in elk geval de hoofdstad van de provincie aandoen. Verder maken we uitstapjes naar dié gebieden in de betreffende provincie die toeristisch interessant zijn. We beginnen in het westen van Cuba in Pinar del Río en eindigen in het oostelijke Guantánamo. Na de rondreis over het hoofdeiland, brengen we nog een bezoek aan het eiland van de jeugd: Isla de la Juventud.

Let er steeds op dat u, als u zelfstandig op stap gaat, steeds goed bent geïnformeerd over de toestand van de wegen. Sommige wegen zijn hier als moeilijk of slecht begaanbaar beschreven. Dat is slechts een waarschuwing. Gezien het tempo waarin men de infrastructuur verbetert kan het best zijn dat u, in plaats van een onverharde weg, een uitstekend geasfalteerde vierbaansweg aantreft.

Provincies

Cuba telt, vanaf 2011, 15 provincies (waaronder de stadsprovincie Havana) en 1 autonoom, aan de provincies gelijkgesteld gebied: Isla de la Juventud. Tot 1974 telde Cuba slechts 6 provincies: Pinar del Río, La Habana, Matanzas, Las Villas, Camagüey en El Oriente. Vanuit deze situatie werd een herverdeling gemaakt hetgeen resulteerde in de indeling van 1974, waarbij de provincie Havana van de toen ontstane 14 provincies deel uitmaakte.

Bij besluit van de Cubaanse regering van 1 augustus 2010 werd, met ingang van 2011, de provincie Havana in tweeën gedeeld. Aan de zijde van de provincie Pinar del Río ontstond de provincie Artemisa, aan de zijde van de provincie Matanzas werd de provincie Mayabeque geprojecteerd. De belangrijkste reden was van bestuurlijke aard. Hoewel klein van oppervlakte was de provincie Havana zo dicht bevolkt geworden dat het eenvoudiger was om met twee kleinere eenheden te gaan werken.

10 prachtige bestemmingen in Cuba