Cuba

Swipe

Aankomst

U dient in het bezit te zijn van een paspoort dat, bij het verlaten van het land nog minimaal zes maanden geldig is. Verder heeft u een visum nodig (in de vorm van een toeristenkaart), de meeste reisbureaus zullen die voor hun cliënten verzorgen. Zelf aanvragen kan ook, u doet dit bij de Cubaanse ambassade of het Cubaanse consulaat. Schriftelijke aanvragen worden niet behandeld. Uiterlijk 30 dagen na afgifte dient u er gebruik van te maken.

Het visum is geldig voor de duur van uw bezoek aan Cuba maar niet langer dan 30 dagen. Bij aankomst verwijdert de douane het origineel (doe dit vooral niet zelf!), bij vertrek neemt men het tweede deel in. Verlenging op Cuba is mogelijk.

Zakenmensen en journalisten hebben een zakenvisum nodig. De reden van het bezoek dient bij de aanvraag te worden toegelicht.

Reizigers die binnen drie dagen Cuba weer verlaten (te bewijzen aan de hand van het vliegticket), hebben geen visum of toeristenkaart nodig.

Als men ooit de Cubaanse nationaliteit had, heeft men altijd een visum nodig, de screening is in dit geval bijzonder streng.

Zowel bij aankomst als bij vertrek wordt slechts op verzoek een stempel in het paspoort gezet. Heeft u plannen om binnenkort nog een reis naar de VS te maken dan is het verstandig om geen stempel te laten plaatsen.

De douane verzoekt toeristen regelmatig hun bagage te openen, zorg er dus voor dat u de sleutel van uw koffer onder handbereik heeft.

Er zijn voldoende kruiers aanwezig, ze zijn niet opdringerig. Per koffer wordt ongeveer 0,50 tot 1 CUC (of 0,50 euro) van u verwacht. De (airconditioned) bussen staan, zowel in Havana als in Varadero en Holguín, betrekkelijk dichtbij.

Op het vliegveld dient u luchthavenbelasting (vertrekbelasting) te betalen. (2014: 25 CUC per persoon). Na het inchecken gaat u naar de balie die de belasting int. U krijgt een stempel op uw boardingcard, of een bewijsje dat u betaald heeft. Pas daarna gaat u door de douane. U levert het nog in uw bezit zijnde gedeelte van uw visum (toeristenkaart) in.

Vanaf 1 mei 2010 zijn bezoekers van Cuba verplicht een ziektekosten- of reisverzekering te hebben met dekking voor medische kosten. Deze verzekering moet afgesloten zijn bij een door Cuba erkende verzekeraar. Bij aankomst in Cuba moet u hiervan een bewijs kunnen tonen. Kunt u niet aantonen dat er een geldige verzekering van kracht is, dan bent u verplicht om op de luchthaven in Cuba een vervangende Cubaanse reisverzekering af te sluiten. Informeer ruim voor uw vertrek bij uw verzekeraar.

10 prachtige bestemmingen in Cuba