Cuba

Swipe

Gezondheidszorg

Op Cuba uitstekend geregeld. In de toeristengebieden zijn speciale klinieken waar vaak met euro’s betaald kan worden. Bent u op het platteland dan kunt u elke arts raadplegen. De variëteit aan medicijnen kan hier te wensen overlaten. Dat is in de klinieken geen probleem.

De gezondheidszorg op Cuba is gratis. Ook de toerist die in het binnenland iets overkomt kan (meestal) op gratis en bekwame hulp rekenen. Het ligt ook niet aan de bekwaamheid van de artsen en specialisten dat de gezondheidszorg aan kwaliteit heeft ingeboet, het is het gebrek aan hulpmiddelen en alleen dat. Om dié reden zijn lang niet alle medicijnen meer gratis. Veel medicijnen zijn niet meer verkrijgbaar. Voor de ontbrekende medicijnen worden vervangende kruiden gezocht. Men gaat er letterlijk van uit dat tegen elke ziekte een kruid gewassen is.

Er zijn vele huisartsen op Cuba. Elke arts heeft de zorg voor 75 à 80 gezinnen. Op het platteland herkent u de woning van een huisarts aan de verdieping. Alle huizen bestaan uitsluitend uit een begane grond, de woning van een arts heeft een verdieping. De praktijk wordt op de begane grond uitgeoefend, het gezin woont erboven.

 

10 prachtige bestemmingen in Cuba