Cuba

Swipe

Wapenschild

Het schild is verdeeld in drie velden, boven bevindt zich een sleutel tussen twee bergen (sleutelpositie van Cuba voor de toegang tot de Golf van Mexico). De opkomende zon vertegenwoordigt de opkomende republiek Cuba.

De drie blauwe en twee witte schuine banen verwijzen naar de Cubaanse vlag, waarbij de blauwe banen de drie oorspronkelijke districten: Central, Occidental en Oriental vertegenwoordigen.

Het landschap rechtsonder verwijst naar de vruchtbaarheid van de Cubaanse grond. De palmboom heeft natuurlijk betrekking op het nationale symbool van Cuba: de koningspalm. Links van het schild bevindt zich een eikentak verwijzend naar de kracht van Cuba, rechts een lauwertak welke voor eer en glorie staat. Samen vormen ze als het ware een driehoek, welke staat voor vrijheid, gelijkheid en broederschap.

De muts boven het schild is een zogenaamde Frygische muts welke onder andere ooit werd gedragen door vrijgelaten slaven, de ster op de muts verwijst naar de onafhankelijkheid van het land. Het wapen werd ontworpen door Miguel de Teurbe Tolon en officieel in gebruik genomen op 24 april 1906.

10 prachtige bestemmingen in Cuba