Denemarken

Swipe

Cultuur

Het Deense woord hygge, dat zich ruwweg laat vertalen met het Nederlandse 'gezelligheid', staat centraal in de Deense cultuur. Deze gezelligheid wordt graag gedeeld met anderen; Denen zijn heel gastvrij. Op donkere winterdagen trekken ze zich graag terug met het gezin of een paar vrienden in hun knusse woning of in een warme kroeg. Er komen dan allerlei lekkere hapjes op tafel die met het nodige bier worden weggespoeld.

Denen houden van muziek en theater. Het Koninklijk Deens Ballet staat internationaal aan de top. Lezen doen ze ook graag. Er zijn vele boekhandels, literaire cafe's en grote, moderne bibliotheken. Bekende Deense kunstnijverheidsproducten zijn: prachtig beschilderd porselein (Royal Copenhagen), mondgeblazen glas, kristal en handbedrukte stoffen.

www.kid.dk (Deense kunstindex)

www.guldalder.dk (Deense Gouden Eeuw)

www.kulturstyrelsen.dk (Deens cultureel erfgoed)

Omgangsvormen

Eet je bij de Denen thuis, vergeet dan niet na afloop de gastvrouw/heer te bedankten met tak for mad: bedankt voor de maaltijd. In Denemarken zijn de omgangsvormen niet heel strikt maar aan dankjewel zeggen hecht men veel waarde. Zie je elkaar een paar dagen later weer dan zeg je tak for sids, bedankt voor laatst.

Bij een begroeting wordt er niet zo snel gezoend, een hand geven is voldoende. Te laat op een afspraak verschijnen is onfatsoenlijk.

10 prachtige bestemmingen in Denemarken