Denemarken

Swipe

Kersttradities

De Denen zijn trots op hun cultuurgoed en hechten veel waarde aan tradities. Belangrijkste feesten zijn het Midzomerfeest rond 21 juni en vooral: Kerstmis (Jul), dat omgeven is met allerlei charmante gebruiken die al generaties lang meegaan.

Voor de Denen is dit de mooiste tijd van het jaar al heeft het godsdienstige aspect steeds minder betekenis. Half november liggen de winkels al vol met kerstspullen, dorpen en steden hullen zich in feesttooi en kerstverlichting terwijl hotels en restaurants adverteren met culinaire arrangementen. In Tivoli in Kopenhagen is een grote, drukbezochte kerstmarkt, heel sfeervol, en op de Str¿get in de hoofdstad paraderen op de zaterdag voor 1 december talloze kerstmannen. De adventkalender komt uit de kast en in veel huishoudens brandt elke dag een stukje van een roodgedecoreerde adventskaars.

Het huis wordt versierd met kransen, hartjes, linten en andere versierselen en er is natuurlijk een kerstboom, liefst zelf omgehakt in het bos en versierd met zelfgemaakte spulletjes. Het is ook een tijd van allerhande zoetigheden en alcoholische versnaperingen zoals glogg, kruidige warme rode wijn. Carlsberg en Tuborg presenteren feestelijk het speciale kerstbier (Julebryg), dat donkerder en sterker is dan het traditionele bier.

En natuurlijk arriveert de kerstman (die in Groenland woont) al vroeg met zijn nisser (hulpkabouters), per boot, per slee of per trein, om de kinderen te verwennen. Kerstmis begint op 24 december met een uitgebreid diner met het eigen gezin. Traditioneel bestaat het kerstdiner uit gebraden eend, gans of kalkoen met gekarameliseerde aardappeltjes en rode kool. Wie de verstopte amandel in het toetje vindt krijgt een cadeautje. Eerste en tweede kerstdag gaan veel mensen op bezoek bij vrienden of familie om daar ook weer uitgebreid te eten en te drinken. 

10 prachtige bestemmingen in Denemarken