Denemarken

Swipe

Klimaat en beste reistijd

Denemarken heeft een gematigd zeeklimaat met vrij lange maar zachte winters en aangename zomers met temperaturen van 18 tot 25C. Het regent er net zo vaak als in ons land maar toch heeft Denemarken in de zomermaanden 150 zonuren meer dan Nederland.

Veel wind

Door de ligging aan zee waait het er wel bijna altijd en kan het 's avonds flink afkoelen. Een trui of jas in de bagage is dus geen slecht idee. Waait er een oostenwind, wat niet zo vaak voorkomt, dan kan het in de winter extreem koud worden waarbij de Baltische Zee bevriest (laagst gemeten temperatuur -31 C) en in de zomer tropisch warm (boven 35 C).

Beste reistijd

Je kunt Denemarken het best bezoeken in de maanden mei en juni. Dan zijn de dagen lang, staat alles in bloei en valt de minste regen. Eind juli, augustus en september zijn ook geschikt maar natter. Het drukst zijn de eerste drie weken van juli wanneer de Denen zelf met vakantie gaan. De zomermaanden zijn heel levendig door de vele festivals die in diverse steden plaatsvinden en veel volk trekken. De verruimde openingstijden van musea en attractieparken maken deze periode ook aantrekkelijk.

Sfeervolle kerst

Hoewel de winter qua klimaat geen beste reisperiode is, zijn de weken voorafgaand aan Kerstmis wel oergezellig in Denmarken. Houd er wel rekening mee dat tussen half oktober en eind april musea en attracties gesloten zijn, of beperkt geopend. Ga je toch in de winter, neem dan in elk geval je schaatsen mee. Overigens, het Deense klimaat is net zo onvoorspelbaar als dat van Nederland; het gaat hier om gemiddelden. Lees het Deense weerbericht op www.dmi.dk.

Regio's in Klimaat en beste reistijd

10 prachtige bestemmingen in Denemarken