Denemarken

Swipe

Deens design

Eenvoud, originele ontwerpen, heldere, lichte lijnen en functionaliteit vormen de basis voor de Deense stijl. Vooral aan de Stroget, de lange winkelstraat in Kopenhagen, staan de winkels en warenhuizen vol hippe meubels en lampen, kunstzinnig glaswerk en mooi aardewerk. Maar ook in veel museumwinkels kun je terecht voor een originele vaas of een ongewone paperclip.

Creaties uit de jaren vijftig en zestig van Arne Jacobsen, Hans Wegner, Poul Kjerhom en andere beroemde ontwerpers uit de naoorlogse periode zijn weer helemaal 'hot' en met een beetje geluk te vinden in antiekwinkels en op vlooienmarkten.

Recentelijk uitgekomen Deens design is te bewonderen in het Dansk Design Center in Kopenhagen waar alle Deense ontwerpers van naam hun werk tentoonstellen en verkopen. Wil je iets aanschaffen neem dan wel een flinke zak met geld mee, of ga in februari of augustus, dan is de uitverkoop.

Overigens doen Deense ontwerpers ook in de architectuur van zich spreken: ze komen regelmatig als winnaar uit de bus bij internationale ontwerpwedstrijden. Meesterontwerper Arne Jacobsen schiep veel opvallende gebouwen in Denemarken en daarbuiten en Jorn Utzon ontwierp het icoon van Sydney: de Opera. Spectaculair in Kopenhagen zijn het Tycho Brahe Planetarium en de Koninklijke Bibliotheek met de nieuwe hypermoderne aanbouw, de Black Diamond.

www.danish-design.com

www.scandinaviandesign.com 

10 prachtige bestemmingen in Denemarken