Denemarken

Swipe

Fietsen

Denemarken is een ideaal fietsvakantieland en trekt jaarlijks tienduizenden enthousiaste fietsers. De wegen zijn goed en door het geringe hoogteverschil hoef je geen geoefende fietser te zijn. Maar wees wel bedacht op af en toe een hellinkje en menig 'vals plat'.

Omdat in Denemarken de noordwest-wind overheerst wordt geadviseerd routes met de wijzers van de klok mee te fietsen. Op de meeste eilanden heb je dan op de zwaardere trajecten de wind mee. Op zonnige dagen is het prettig te weten dat je nooit ver van de kust bent.

Routes

Er is een uitgebreid bewegwijzerd nationaal fietsroutenet met een totale lengte van 4000 km waarbij alle delen van het land aan bod komen. De trajecten gaan altijd over rustige wegen, fietspaden en binnenweggetjes, door bossen en velden, langs stranden en fjorden. Ze zijn aangegeven door blauwe bordjes. Routebeschrijvingen zijn verkrijgbaar bij de plaatselijke toeristenbureaus in Denemarken.

Speciaal aanbevolen fietsregio's: het merendistrict in Midden-Jutland, de streek rond de Limfjord in Noord-Jutland en het eiland Bornholm. Kopenhagen en Odense zijn fietsvriendelijke steden.

Speciaal vervoer

Het is mogelijk om van Funen (Lundeborg) naar Seeland te 'hoppen' via Langeland en Omo, waarbij je onder andere gebruiktmaakt van een speciale fietsferry. In de meeste Deense treinen, in veel bussen en op de veerboten mag je je fiets tegen betaling meenemen. In de stadstrein van Kopenhagen zijn fietsen welkom buiten de spitsuren. Wil je oversteken van Denemarken naar Zweden dan kan dat uitsluitend per Oresund-trein, van Toernby naar Malmo, mits er plaats is. Je kunt hiervoor niet reserveren.

Accommodatie

Ga je een trektocht maken dan is er in ieder stadje wel een hotel of hostel te vinden. Ook campings zijn ingericht op fietsers en hebben vaak een apart deel waar fietsers hun tent kunnen opzetten. Steden en dorpen liggen soms wel ver uit elkaar dus plan je route een paar dagen vooruit. 

www.dcf.dk (Deense fietsersbond) 

www.biking.dk (fietsen op Bornholm)

10 prachtige bestemmingen in Denemarken