Denemarken

Swipe

Geldzaken en prijsniveau

Denemarken doet niet mee met de euro; je betaalt er met kronen (DKK). Op plaatsen waar veel toeristen komen (campings, hotels) kun je echter vaak ook met euro's betalen. Een kroon bestaat uit 100 ore. Er zijn biljetten in omloop van DKK 1000, 500, 200, 100 en 50; munten zijn er van DKK 20, 10, 5, 2, 1 en van 50 en 25 ore.

In de winkels worden bedragen naar ronde getallen afgerond vanwege het tekort aan munten. Je kunt overal met je pinpas kronen uit geldautomaten halen. Creditcards zijn ook een algemeen geaccepteerd betaalmiddel. Het prijsniveau van Denmarken ligt hoog, met uitzondering van elektronica en kleding. De prijzen van levensmiddelen liggen circa 10% hoger dan bij ons. Sterke drank is duur vanwege de hoge accijnzen maar het Deense bier is weer wel betaalbaar.

Kook je zelf dan kun je in de zomer voordelig inkopen doen bij de fruit- en groentestalletjes langs de weg. Vaak zijn deze niet bemand en moet je geld achterlaten in een bakje, een charmante traditie. Ook sommige grote supermarkten zijn redelijk voordelig. Deze zijn te vinden langs de uitvalswegen rond grote steden.

Fooien

Het achterlaten van een fooi in hotels of restaurants is minder gebruikelijk dan in Nederland en formeel ook niet nodig want de bediening is in de prijs inbegrepen. Je kunt in restaurants wel het wisselgeld laten liggen en bij taxiritten het bedrag naar boven afronden.

10 prachtige bestemmingen in Denemarken