Filipijnen

Swipe

Sport en spel

Als gevolg van de Amerikaanse invloed tijdens de 20e eeuw is basketbal uitgegroeid tot een van de populairste sporten op de Filippijnen. Het wordt erg veel door jongens op straat gespeeld en sinds 1975 is er in het land ook sprake van prof-basketbal. De profwedstrijden worden gespeeld in het Cuneta Astrodome (Roxas Boulevard, Pasay City, Metro Manila). Schaken, volleybal, tafeltennis ('pingpong') en boksen zijn eveneens erg geliefde sporten. Eugene Torre, de eerste Aziatische schaakgrootmeester, is afkomstig van de Filippijnen. Vroeger werd vaak een balspel beoefend dat bekendstaat onder de naam 'sipa'. Hierbij gebruikte men een uit rotan gevlochten bal welke met de voeten, knieën, ellebogen of het hoofd over een net gespeeld werd. Tegenwoordig is sipa vrijwel geheel verdrongen door andere sporten.

Een sport die de laatste jaren steeds meer beoefend wordt is golf. Het is op de Filippijnen tot dusver vooral een activiteit die alleen de rijkere elite zich kan permitteren. Er zijn thans vele tientallen golfterreinen in de archipel. Ze zijn vooral gelokaliseerd bij de grotere steden. Het populaire toeristeneilandje Boracay heeft ook een eigen golfterrein.

Een relatief nieuwe sport die ook toegankelijk is voor het minder gefortuneerde deel van de bevolking is het fietsen met 'mountainbikes'. Het veelal geaccidenteerde landschap met talloze ongeplaveide paden leent zich uitstekend voor deze sport. Op landelijke locaties die veel door toeristen bezocht worden zijn tegenwoordig ook vaak 'mountainbikes' te huur en soms zijn er speciale routes uitgezet.

Sport en spel

10 prachtige bestemmingen in Filipijnen