Filipijnen

Swipe

Bezienswaardigheden

De hoofdstad Manila is voor veel toeristen die de Filippijnen bezoeken het startpunt van hun reis in dit boeiende tropische eilandenrijk. Daarnaast arriveren tegenwoordig grote aantallen bezoekers via de internationale luchthaven van Cebu City, gelegen centraal in de archipel. Een bezoek aan een of elk van deze beide steden vormt aldus een automatisch onderdeel van een Filippijnenreis en is tevens de eerste kennismaking met de lokale manier van leven.

De volgende fase van een Filippijnenreis wordt veelal gekenmerkt door “island hopping” ofwel het reizen van eiland tot eiland. Al naar gelang de situatie kan dat gebeuren per vliegtuig of per boot. Om locaties op de eilanden te bezoeken is de toerist meestal aangewezen op lokaal vervoer, variërend van lange afstands-bussen tot motor- en fietstaxi´s. Doorgaans geldt daarbij: des te afgelegener de te bezoeken bestemming, des te kleiner en avontuurlijker het gebruikte vervoermiddel. Het zal duidelijk zijn dat men bij een dergelijke manier van reizen flexibel ingesteld moet zijn.

Om kleine eilanden te bereiken moet men vaak gebruik maken van zogenoemde “pumpboats”, gemotoriseerde uitleggerboten die soms niet veel groter zijn dan een flinke kano. Bij enige deining moet men er niet van opkijken tijdens de woelige overtocht nat te worden door opspattend water. Maar dat hoort bij een echte impressie van de Filippijnen!

Wat betreft het kiezen van een reisroute door de archipel zijn de mogelijkheden eigenlijk onbeperkt. De individuele keuze zal onder meer bepaald worden door het startpunt (Manila of Cebu City), de beschikbare reisperiode en persoonlijke voorkeuren. De hieronder genoemde top-vijf lijst van bestemmingen geldt daarbij slechts als richtlijn en hulpmiddel om een eigen rondreisvariant samen te stellen, zonder afbreuk te doen aan niet in de lijst genoemde locaties.

 

De persoonlijke top-5 bezienswaardigheden van Filippijnen expert Dick Poppe

1. Centrale Bergland van Luzon

Een meerdaagse reis door de Cordillera Central ofwel het Centrale Bergland biedt u de optimale gelegenheid kennis te maken met de befaamde rijstterrassen rond Banaue (provincie Ifugao) en in de omgeving van Bontoc en Sagada (Mountain Province). Door het grootschalige karakter van het gebied is er geen sprake van massatoerisme. Hoewel men vanaf de hoofdroutes al heel mooie indrukken kan verkrijgen van de grote hoogteverschillen en prachtige panorama’s is het maken van lange wandeltochten toch de beste manier om de sfeer te proeven van dit in de loop van vele honderden jaren door de bergbewoners  “gebeeldhouwde landschap”.

Als men over voldoende reistijd beschikt dan is daarbij een wandeltrektocht naar het bergdorpje Batad, gelegen in een afgelegen diepe vallei, een echte aanrader.

2. Boracay

Dit kleine eiland, gelegen aan de noordwestkant van het grotere eiland Panay, is veruit de meest populaire zon-, zee- en strandbestemming van de Filippijnen. De populariteit is vooral toe te schrijven aan het prachtige kilometers lange witte zandstrand aan de westkant van het eiland: White Beach. Ondanks de vele bezoekers en de talloze aanwezige resorts heeft het eiland toch in zekere mate een origineel karakter behouden doordat er geen sprake is van storende hoogbouw. Door de grote verscheidenheid aan accommodaties is er zowel plaats voor kapitaalkrachtige toeristen als voor budgetreizigers. Men heeft hier tevens veel keuzemogelijkheden qua sportieve activiteiten (o.a. mountainbiken, paardrijden en duiken).

3. Bohol

Het centraal in de archipel gelegen eiland Bohol wordt gekenmerkt door een erg landelijk karakter. De meeste toeristen verblijven hier in een van de strandresorts bij Alona Beach op Panglao Island, dat via bruggen verbonden

is met de provinciehoofstad Tagbilaran. Een strandvakantie aldaar kan gecombineerd worden met excursies om snorkel- en duiklocaties te bezoeken of om dolfijnen te observeren. Bij een verblijf op Bohol behoort ook een bezoek aan de “Chocolate Hills”, een merkwaardig landschappelijk fenomeen gevormd door talloze min of meer gelijkvormige heuvels.

4. Palawan

Het langgerekte Palawan in het westelijk deel van de archipel is het minst ontsloten van de grotere Filippijnse eilanden en oefent daarom aantrekkingskracht uit op toeristen die houden van een avontuurlijke “last frontier”- sfeer. De hoofdplaats Puerto Princesa vormt het uitgangspunt voor excursies naar het St. Paul’s Underground River National Park en andere boeiende bestemmingen.

5. Malapascua

Malapascua Island, gelegen bij de noordelijke punt van het eiland Cebu, heeft net als het prachtige, door kokospalmen omzoomd witte zandstranden. Door de geringe omvang van het eiland (slechts 2,5 km²) is het aanbod aan resorts echter veel kleiner dan op het eerder genoemde Boracay en komen er ook geen grote aantallen bezoekers. Voor zee- en strandbezoekers die een aantal dagen willen doorbrengen op een locatie met echt relaxed “tropisch eiland-gevoel” is Malapascua een prima keus. Houders van een duikbrevet (en bij voorkeur ook beschikkend over een ruime duikervaring) zoeken de voor hen belangrijkste attractie van Malapascua onder water. De  Monad Shoal, een onderwaterplateau in de nabije omgeving van het eiland, is namelijk een van de beste duiklocaties ter wereld voor het observeren van de elegante voshaai.

10 prachtige bestemmingen in Filipijnen