Filipijnen

Swipe

Fotografie

In de grotere steden zijn kleurenfilms van de bekende merken verkrijgbaar maar het assortiment is meestal geringer dan in Nederlandse of Belgische fotozaken. Diafilms worden weinig te koop aangeboden. Digitale fotografie is op de Filippijnen thans net zo gewoon als in de Benelux en er is een ruim aanbod aan digitale camera’s en andere accessoires in de betere fotowinkels. Wat analoge fotografie betreft zijn voor het gemiddelde gebruik films met een gevoeligheid van 100 ASA (21 DIN) het geschiktst, maar op plaatsen waar minder licht valt (onder de boomkruinen van een tropisch regenwoud bijvoorbeeld) voldoet een snellere film (200 of 400 ASA) erg goed.

De lichtomstandigheden zijn over het algemeen midden op de dag minder gunstig dan kort na zonsopkomst en tijdens de namiddag. Let op de vaak grote contrasten tussen licht- en schaduwpartijen. De warmte en de hoge luchtvochtigheid kunnen de kwaliteit van de films nadelig beïnvloeden. Bewaar de films daarom voorzover mogelijk op een koele en droge plaats. Na belichting moeten de films het liefst zo snel mogelijk ontwikkeld worden. In de centra van grote steden als Manila, Cebu en Davao bevinden zich vrij veel ontwikkellaboratoria met snel-service. Dergelijke fotowinkels kan men doorgaans ook aantreffen in de grotere, moderne warenhuizen. Vaak beschikt men daar ook over apparatuur om digitale foto-opnamen vast te leggen op cd. Het ontwikkelen en afdrukken van kleurenfoto’s is op de Filippijnen goedkoper dan in de Benelux (maar de afdrukken kunnen soms van een mindere kwaliteit zijn).

Houd films tijdens de vliegreis in de handbagage i.v.m. de mogelijk nadelige effecten van – soms meermaals herhaalde – röntgenstraling. Ook de foto-apparatuur kan schade ondervinden van warmte en vocht (versnelde corrosie). Ter bescherming tegen het vocht kunnen er enkele zakjes silicagel geplaatst worden in de opbergruimte van de apparatuur. Zorg er ook voor dat de fototas of -koffer beschermd is tegen tropische stortbuien. Vooral op onverharde wegen moet men rekening houden met stof. De lenzen van uw objectieven moeten daarom voorzien zijn van een Skylight- of UV-filter. Voor de zekerheid kan men camera en lenzen telkens in plastic zakjes opbergen.

Het vinden van geschikte motieven zal op de Filippijnen over het algemeen geen probleem opleveren. Ook het fotograferen van personen verloopt gewoonlijk zeer gemakkelijk. Geef wel eerst te kennen dat u een foto wilt maken en zie er van af in het geval men er niet van gediend is. Als men van iemand een close up maakt zal hij of zij het vaak erg op prijs stellen (en er soms ook om vragen) een afdruk toegestuurd te krijgen. In sommige streken (met name de moslimgebieden en het Centrale Bergland) houdt men er niet zo erg van op de foto gezet te worden en dat moet natuurlijk gerespecteerd worden.

Het is handig naast een standaardlens ook te beschikken over macro-, groothoek- en/of telelenzen. Een zoomlens (bijvoorbeeld 35-70 en 80-200 mm) is natuurlijk ook erg praktisch. De talloze koraalriffen van de Filippijnen bieden uitstekende mogelijkheden voor onderwaterfotografie. Er zijn voor veel cameratypen speciale onderwaterbehuizingen in de handel welke trouwens ook een prima bescherming vormen tegen zand en stof.

10 prachtige bestemmingen in Filipijnen