Filipijnen

Swipe

Gezondheid

Tegenwoordig zijn inentingen niet meer verplicht voor de Filippijnen als men afkomstig is uit infectievrije gebieden (een gelekoorts-vaccinatie is vereist als men komt vanuit een geïnfecteerd gebied). Niettemin wordt het net als voor andere tropische landen aangeraden inentingen te nemen tegen cholera, tyfus en tetanus. Een gammaglobuline-injectie beschermt in zekere mate tegen hepatitis (geelzucht).

In bepaalde gebieden van de Filippijnen (vooral Palawan) komt regelmatig malaria voor. De kans op malaria wordt sterk verkleind door het volgens het voorgeschreven tijdschema innemen van de specifieke tabletten. Vanwege de hoge resistentie van de malariaparasieten (een soort eencellige organismen die zich vermeerderen in de bloedbaan) worden de laatste jaren nieuwe varianten antimalariatabletten aanbevolen. Natuurlijk is het vooral van belang niet gestoken te worden door met de malariaparasiet besmette muggen. Gebruik in overnachtingsgelegenheden zonder airconditioning dan ook bij voorkeur een muskietennet, vooral in risicovolle gebieden. Een lange broek en een hemd met lange mouwen verminderen ook de kans op muggenbeten. Tevens kan men gebruikmaken van afweermiddelen, zoals het behoorlijk effectieve middel ‘DEET’.

Voor malariatabletten en het opstellen van een vaccinatieschema kan men zich richten tot de plaatselijke GGD, het Tropeninstituut in Amsterdam of het Instituut voor Tropische Geneeskunde in Antwerpen. Doe dat ongeveer 1,5 maand voor het tijdstip van vertrek. Voor veel infectieziekten (o.a. cholera en tyfus) is een goede hygiëne uiterst belangrijk. Drink daarom geen ongekookt water en wees voorzichtig met rauwe groenten, onverpakt ijs en onvoldoende verhit vlees. Evenals in veel andere tropische streken bestaat op de Filippijnen de kans dat men door verblijf in stilstaand zoet water besmet wordt met bilharzia, ook bekend als schistosomiasis. Dit is een ziekte die veroorzaakt wordt door een parasitaire wormsoort die wordt overgebracht door zoetwaterslakken. Ga dus niet baden in dergelijke waterbekkens. Snelstromende beken en riviertjes leveren wat dit betreft geen gevaar op.

Indien u wordt gebeten door een hond, raadpleeg dan een arts want hondsdolheid (rabies) is nog wijdverspreid in de archipel.

Houd er rekening mee dat ten gevolge van het transpireren nogal wat vocht- en zoutverlies kan optreden. Drink daarom regelmatig en eet redelijk gekruid. Vochtverlies is ook een probleem bij aanhoudende diarree (antidiarreetabletten meenemen).

Wondjes genezen in de tropen moeilijker dan in gematigde streken en gaan vrij gemakkelijk zweren. Zorg er dus voor desinfecterende middelen en antibiotica bij de hand te hebben. Zaken die men ook in de gaten moet houden zijn zonnebrand en verkoudheid. Het laatste kan men bijvoorbeeld oplopen door te slapen in de luchtstroom van een ventilator of door een reis in een bus met openstaande ramen.

Degenen die uit zijn op seksvertier dienen zich bewust te zijn van de daarmee gepaard gaande risico’s. De talrijke uithangborden en dagbladadvertenties van in ‘VD’ (veneral diseases of wel seksueel overdraagbare ziekten, inclusief aids) gespecialiseerde artsen en klinieken (vooral in Manila) spreken wat dat betreft boekdelen. Condooms zijn in de steden verkrijgbaar bij apotheken en drogisterijen.

De Filippijnse artsen en verpleegsters genieten een goede reputatie. De grote ziekenhuizen in Manila en andere grote steden zijn goed geoutilleerd. In alle grotere plaatsen kan men artsen bereiken. Rekeningen voor behandeling en medicijnen zijn naar Europese begrippen laag. Zorg er in verband met de ziekteverzekering voor dat de rekeningen goed gespecificeerd zijn. De apotheken in de grotere plaatsen hebben een uitgebreid assortiment medicijnen. Gangbare aanduidingen voor apotheken zijn: ‘drugstore’, ‘pharmacy’ en ‘botica’.

In kleinere plaatsen op het platteland zijn de medische voorzieningen beperkt. In dorpskliniekjes beschikt men over het algemeen niet over kostbare apparatuur. Voor specialistische behandeling is men derhalve aangewezen op de klinieken in de grote steden.

10 prachtige bestemmingen in Filipijnen