Filipijnen

Swipe

Overnachtingsmogelijkheden

Hotels

In de grotere steden is het aanbod aan hotels erg gevarieerd. Men kan er grote, dure en exclusieve hotels vinden met alle denkbare voorzieningen (restaurant, bar, cocktail lounge, discotheek, zwembad, sauna/massage, souvenirwinkel, e.d.), maar ook middenklassehotels en goedkope pensions. De 4- en 5-sterrenhotels maken vaak deel uit van internationale hotelketens (b.v. Holiday Inn, Hyatt, Sheraton). Geklassificeerde hotels van alle categorieën (1 tot 5 sterren) bieden altijd kamers welke voorzien zijn van badruimte, toilet en airconditioning. Tevens is telefoon en vaak ook tv beschikbaar.

Kamers met dergelijke voorzieningen (behalve tv) worden ook geboden door vele niet-geclassificeerde hotels. De bodemprijzen voor zulke kamers liggen in Manila rond 20 euro. Voor lowbudget-reizigers is er in Manila een vrij ruime keus uit pensions waar tweepersoonskamers met badruimte en ventilator worden aangeboden voor prijzen vanaf 10 à 15 euro. De meeste hotels en pensions in Manila bevinden zich in het toeristendistrict Ermita-Malate. Tijdens het hoogseizoen (december-april) doet men er verstandig aan niet te laat op de dag naar hotelruimte te zoeken.

In provinciesteden zijn meestal alleen hotels in de lagere categorieën en nietgeklassificeerde hotels beschikbaar.

De prijzen liggen in de provincies op een lager niveau dan in Metro Manila. Overigens valt er vaak te onderhandelen over de kamerprijs, vooral als men van plan is de kamer voor verscheidene dagen te huren. Als er enkele hotels vlak bij elkaar staan loont het de moeite een onderlinge vergelijking te maken. Ook de verschillende kamers van een hotel kunnen vrij grote verschillen vertonen. Er is nogal eens sprake van achterstallig onderhoud (slecht functionerende toiletten en douches). Let er ook op of de kamer goed afgesloten kan worden en of men gemakkelijk weg kan komen in geval van brand. Houd er rekening mee dat vooral in kleinere stadshotels het betrekkelijk regelmatig voorkomt dat er ook kamers per uur verhuurd worden ten behoeve van ‘kortstondige relaties’. Wees niet verbaasd nu en dan in hotels kakkerlakken tegen te komen. Dat kan zelfs gebeuren in duurdere hotels en hoort min of meer bij het reizen in de tropen. De minste kans op kakkerlakken heeft u in nette kamers met strakke muren en vloeren zonder kieren en dergelijke. Laat in elk geval nooit voedsel onverpakt in uw kamer liggen en berg wasgoed op in een plastic zak.

Bij de plaatsbesprekingen elders in het boek worden de hotels verdeeld in de categorieën ‘duur’, ‘middenklasse’ en ‘goedkoop’. Wat de prijzen betreft gaat het daarbij vooral om een onderlinge vergelijking van de hotels per locatie. Een relatief duur hotel in een provinciestad kan qua prijs min of meer overeenkomen met een middenklassehotel in Manila.

Beach resorts

Onder het begrip ‘beach resort’ vallen op de Filippijnen zowel exclusieve strandhotels als eenvoudige vakantieverblijven voor lowbudgetreizigers. De duurdere strandhotels bieden een grote mate van comfort en vaak ook allerlei voorzieningen ten behoeve van sportbeoefening (duiken, windsurfen, tennis, e.d.). Meestal bestaan ze uit een complex luxe en gewoonlijk mooi gesitueerde bungalows. Vaak is het mogelijk vanuit Manila reserveringen te maken (eventueel via het Filippijnse verkeersbureau in Frankfurt). De prijzen van deze strandhotels komen overeen met die van de hogere categorieën luxe hotels in de steden.

Het goedkopere genre beach resort ziet er meestal als volgt uit: een reeks eenvoudige 2- tot 4-persoons strandhuisjes met daarbij een klein restaurant met terras. Gewoonlijk vormt bamboe het belangrijkste bouwmateriaal voor de wanden en vloeren en bestaat de dakbedekking uit bladeren van de nipapalm. Deze ‘nipahuisjes’ zijn meestal geplaatst op palen waardoor men geen last heeft van ongedierte als kakkerlakken. Muggen kunnen echter wel vaak binnenkomen via kieren (muskietennet gebruiken). Het interieur omvat behalve bedden gewoonlijk een tafel en enkele stoelen. Soms beschikt men over eigen toilet- en doucheruimte, maar vaak is er ook sprake van gemeenschappelijke sanitaire voorzieningen. Aangezien er niet altijd stromend water aanwezig is moet men zich bij het wassen en toiletspoelen soms behelpen met plastic emmertjes waarmee men water schept uit grote voorraadtanks.

Ondanks de nogal basale voorzieningen vormen deze eenvoudige accommodaties vooral voor jeugdige reizigers een aantrekkelijke mogelijkheid om goedkoop een aantal vakantiedagen langs de kust door te brengen. De sfeer is er meestal erg gemoedelijk en men heeft er volop gelegenheid op een gezellige manier in contact te komen met andere reizigers. Net als bij de dure strandhotels bestaat er vaak de mogelijkheid om duikapparatuur en surfboards te huren. Voor de huurprijs van een 2-persoons strandhuisje moet u rekenen op 10 à 20 euro per etmaal.

Bij de beschrijving van plaatsen en bezienswaardigheden is regelmatig gewezen op de aanwezigheid van beach resorts. Tot de meest populaire kustverblijven voor jonge reizigers behoren vooral: Puerto Galera (Mindoro), Panglao Island (Bohol), Moalboal (westkust Cebu), Boracay Island (Panay) en verschillende locaties op het eiland Palawan.

Appartementen

Als u van plan bent langere tijd in een van de grote steden te verblijven kan het voordeliger uitkomen een gemeubileerd appartement te huren i.p.v. een hotelkamer. Aanbiedingen kunt u vinden in de weekendeditie van de plaatselijke dagbladen.

Jeugdherbergen

In Manila en enkele andere grote steden bevinden zich jeugdherbergen. Behalve slaapzalen worden meestal ook 1- en 2-persoonskamers aangeboden. Inlichtingen zijn te verkrijgen bij de Youth Hostel Association of the Philippines (adres: 4227 Tomas Claudio St, Parañaque, Metro Manila; Tel. 8320680; 8516934).

10 prachtige bestemmingen in Filipijnen