Finland

Swipe

Architectuur

Finland is bij uitstek het land van de moderne architectuur. Voor de bouw van huizen, boerderijen en kerken gebruikt(e) men in Finland vooral hout. Omdat hout vergaat en gebouwen door brand verloren gaan zijn er nog maar weinig historische gebouwen over in Finland. Op diverse plaatsen heeft men historische huizen, kerkjes en boerderijen bijeengebracht in openluchtmusea, waar men een goed beeld krijgt van het wonen en leven in voorgaande eeuwen. Boerderijen bestaan in Finland vanwege brandgevaar doorgaans uit meerdere gebouwen, met aparte voorraadschuren, stallen en een sauna. In Finland staat de bouw van traditionele blokhuizen, gebouwd van grote ronde boomstammen, op een hoog peil. Hiervoor wordt veelal het waardevolle ‘kelo-hout’ gebruikt van dode, natuurlijk afgestorven naaldbomen, die zeer duurzaam zijn en resistent tegen weer en wind.

Historische bouwkunst

Mooie voorbeelden van historische bouwkunst in Finland zijn enkele middeleeuwse stenen kerkjes aan de west- en zuidkust, de 17e eeuwse houten kerken van Petäjävesi en Paltamo, en de houten kerk van Kerimäki (1849), een van de grootste houten gebouwen ter wereld. Indrukwekkende monumenten uit het verleden zijn ook de drie gerestaureerde middeleeuwse kastelen van Turku, Savonlinna en Häme, en de 18e-eeuwse vesting Suomenlinna voor de kust van Helsinki. Hoewel de meeste Finnen in moderne huizen wonen liggen er langs de zuid- en westkust de stadjes Porvoo en Rauma, met goed bewaard gebleven historische houten stadswijken zoals men ze elders in Scandinavië niet meer ziet. En vooral Helsinki heeft vele fraaie voorbeelden van de klassicistische bouwstijl uit de periode van de Tsaren, toen architect Carl Ludwig Engel opdracht kreeg om de Finse hoofdstad grootschalig uit te breiden.

Moderne bouwkunst

Finland is vooral het land van de moderne architectuur, die begon rond 1900 met de Jugendstil. De wijk Katajanokka in Helsinki is een van de grootste Jugendstilwijken van Europa en de Villa Hvitträsk van het architectentrio Lindgren, Saarinen en Gesellius is een van de mooiste voorbeelden van de Finse Jugendstil. Ook de kathedraal van Tampere van Lars Sonck is een fraai voorbeeld van de Jugendstilarchitectuur. Belangrijkste vertegenwoordigers van het functionalisme uit de periode 1920-1930 waren Alvar Aalto en Erik Bryggman met hun ruimtelijke en ‘lichte’ gebouwen van moderne materialen en geïnspireerd door de natuur. Naast Alvar Aalto was vooral Eero Saarinen (1910-1961) een toonaangevende architect, bekend om zijn moderne design, bouwwerken en luchthavens in de VS.

Van de hedendaagse Finse architecten kan men in enkele Finse steden prachtige voorbeelden zien, onder andere:

  • Heureka Science Center in Vantaa, van Mikko Heikkinen en Markku Komonen (1982)
  • Sibelius Hall in Lahti, van architecten Kimmo Lintula en Hannu Tikka (2000)
  • Openbare bibliotheek van Rauma, Ilmari Lahdelma (2004)
  • Villa Nuotta, Kerimäki, Tuomo Siitonen architecten (2007)
  • Maritiem centrum Vellamo in Kotka, Lahdelma & Mahlamäki architecten (2008)
  • Bibliotheek van Turku, JKMM architecten (2009)
  • Bibliotheek van de Universiteit van Helsinki, Anttinen Oiva architecten (2010)

10 prachtige bestemmingen in Finland