Finland

Swipe

Landschap en geologie

Finland, land van de 187.888 meren

Finland heeft een oppervlakte van 338.000 km2 en is daarmee ongeveer 8 keer zo groot als Nederland. Finland bestaat voor 70% uit bos en ongeveer 15% uit water. Volgens een Finse telling heeft het land precies 187.888 meren. Het Finse landschap is echter gevarieerder dan ‘het land van bossen en eindeloze meren’ doet vermoeden en kan in drie typen worden onderverdeeld:

De zuid- en westkust van Finland

Dit kustgebied bestaat uit een 30 tot 100 km brede strook laagland, waar de belangrijkste Finse steden liggen en waar naast bossen en veengebieden veel akkerland voorkomt. Voor de hele Finse kust liggen eilandenarchipels met ontelbare rotsklippen en eilandjes, die door veerpontjes met elkaar zijn verbonden. De Ålandeilanden in de Botnische Golf tussen Finland en Zweden vormen een labyrint van meer dan 6000 eilandjes.

Het Finse Merengebied

Het grootste deel van het binnenland wordt ingenomen door een uitgestrekt binnenlands plateau (met een gemiddelde hoogte van 150 meter) van bossen en duizenden meren, omzoomd door bossen die zich uitstrekken tot aan de horizon. Veel van die meren zijn met elkaar verbonden door korte snelstromende rivieren en kanalen, en vormen een uitgestrekt vaargebied. Naar het oosten en noorden toe wordt het landschap geleidelijk heuvelachtiger en verschijnen de eerste bergen. Aan de rand met Lapland vinden we de eerste bergtoppen, die boven de boomgrens uitsteken.

Fins Lapland

Lapland is het gebied boven de poolcirkel dat bestaat uit taigabossen van dennen, sparren en berken, afgewisseld door grote veengebieden en karig begroeid bergland. Uit de bergen stromen grote rivieren naar de Botnische Golf, waarvan de Torniojoki, Kemijoki en Oulujoki de langste zijn. Kenmerkend voor Lapland zijn de Tunturi, afgeronde kale Bergen die boven het berkenbos uitsteken en hoogtes bereiken tot 1000 meter. Naar het noordwesten toe worden de bergen spitser en hoger en vormen ze een deel van het Scandinavische gebergte. De Halti, op de grens met Noorwegen, is met 1328 meter de hoogste berg van Finland. De uiterste noordpunt van Lapland is een wildernisgebied van meren en boomloze arctische toendra’s.

10 prachtige bestemmingen in Finland