Finland

Swipe

Nationale parken

Finland heeft 35 nationale parken met een totale oppervlakte van meer dan 8000 km2, en nog eens 4000 km2 natuurreservaten. Nationale parken (Fins: kansallispuisto) zijn opgericht om de meest waardevolle, ongerepte en kwetsbare landschappen en natuurgebieden met hun flora en fauna te beschermen, zoals de eilandenarchipels voor de kust, oerbossen, meren, hoogveengebieden en bergketens. Finland heeft enkele grote, grensoverschrijdende nationale parken, die door hun grote oppervlak een goede bescherming bieden aan diersoorten die afhankelijk zijn van uitgestrekte territoria. Natuurreservaten zijn doorgaans kleiner en beschermen een bijzonder landschap, een belangrijk vogelbroedgebied of een speciaal bosgebied.

Regels en recreatie in de Finse nationale parken

De nationale parken worden beheerd door Metsähallitus (het Finse Staatsbosbeheer), en zijn voor het publiek toegankelijk. Maar u mag de natuur niet verstoren, geen grote stenen meenemen, planten uittrekken, vogeleieren wegnemen, etc. Als u kampeert mag achteraf niet te zien zijn dat er iemand is geweest. In sommige nationale parken gelden strenge regels, en mag u alleen lopen op de paden en alleen kamperen op daartoe ingerichte kampeerplaatsen. Een belangrijke functie van de nationale parken is recreatie (wandelen, skiën, vissen). Parken kennen bezoekerscentra, gemarkeerde wandelpaden, vuur- en schuilplaatsen, kampeerplaatsen en wildernishutten. Het is raadzaam om bij een bezoek aan een nationaal park eerst langs het bezoekerscentrum te gaan, waar natuurtentoonstellingen zijn en waar u informatie en kaarten kunt krijgen van het gebied.

‘National hiking areas’

De laatste jaren zijn er buiten de nationale parken ‘national hiking areas’ aangelegd, gebieden die zeer geschikt zijn voor buitensportactiviteiten: Teijo, Evo, Ruuna, Oulujärvi, Hossa, Kylmäluoma, Iso-Syöte, Arctic Circle en Inari. Op de website van Metsähallitus, www.metsa.fi, kunt u veel Engelstalige informatie vinden over de nationale parken. Verder is er nog de uitstekende website www.outdoors.fi over wandel- en buitensportmogelijkheden in de nationale parken, inclusief handige overzichtskaartjes. Een aanbevolen boek over de nationale parken van Finland is ‘Finland’s National Parks - Seas of Blue, Seas of Green’, van Markku Lappalainen en natuurfotograaf Heikki Willamo (te koop bij bezoekerscentra).

Links in het menu vindt u een overzicht van de belangrijkste nationale parken van Finland.

10 prachtige bestemmingen in Finland