Finland

Swipe

Kanoën, kajakken en raften

Finland is ook een geweldig kanoland! Kanoërs kunnen er kiezen uit verschillende soorten water, ieder met zijn eigen eigenschappen en eisen. Wie veel wil varen doet er goed aan om eigen kano’s mee te nemen, maar op veel plaatsen (campings, toeristenbureaus, kanocentra) kunnen ook kano’s en kajaks worden gehuurd (kano in het Fins is melonta). Huurprijzen schommelen rond €?30 per dag. In veel toeristenplaatsen worden raftexcursies aangeboden, doorgaans op rivieren met stroomversnellingen van de categorieën II-IV.

Zeekajakken

Allereerst is er de scherenkust met zijn duizenden eilandjes en beschutte zeestraten, een prachtig gebied voor ervaren zeekajakkers. De mooiste zeekajakgebieden zijn de Ålandarchipel, met onbegrensde mogelijkheden voor meerdaagse tochten. Dat zijn langs de zuidkust de Turunmaa-archipel bij Turku, met het Saaristomeri nationaal park, het Tammisaari Archipel nationaal park bij Hanko-Tammisaari, en het scherengebied van het nationaal park Oostelijke Finse Bocht. Van al deze gebieden zijn zeekaarten of speciale kanokaarten en toeristenkaarten schaal 1:50.000, met kanoroutes, kampeerplaatsen en andere relevante informatie. Hoewel het varen in de beschutte kustwateren relatief veilig is, is zeekajakken geen sport voor beginners.

188.888 Meren

Het grootste deel van Finlands 188.888 meren is geschikt om er te kanoën! Vooral de grote meren in het oosten van Finland zijn geschikt om te varen, zowel met Canadese kano’s als met kajaks. De grote meren zijn met elkaar verbonden door smalle kanalen of korte stukken snelstromende rivieren, zodat er hele netwerken ontstaan met honderden kilometers aan kanoroutes. Zowel beginners als meer gevorderde kanoërs kunnen er lange trektochten maken door afgelegen wildernisgebieden, of populaire kortere kanoroutes volgen. Onderstaand de mooiste kanogebieden en kanoroutes:
• Het Saimaa merengebied met zijn nationale parken Linnansaari en Kolovesi, met tientallen wildernis-eilandjes (uitgangspunt Oravi).
• De ‘eekhoorn-trail’ van Juva naar -Sulkava (50 km rivier, meren en eenvoudige stroomversnellingen).
• In het westelijke Merengebied: het grote Paijännemeer en Paijänne -nationaal park (uitgangspunt -Padasjoki; startpunt van meerdaagse Vesiretkeilyreitit).
• Aan de noordkant van Paijänne: de 75 km lange Wanha Witonen kanoroute tussen Petäjävesi tot Jämsä (2-daags kanofestival begin juni).
• Het Inarimeer in Lapland is met zijn vele wilderniseilanden een prachtige kanobestemming; gezien het vaak slechte weer alleen voor ervaren grootwatervaarders.

Finlandia kanoralley

Een interessant internationaal evenement is de jaarlijkse Finlandia kanoralley op groot water, de Suomimeloo, die open staat voor buitenlandse deelnemers, en die ieder jaar op een andere locatie wordt gehouden. Wildwater, rivieren en stroomversnellingen Korte snelstromende rivieren verbinden de grote meren met elkaar. Sommige rivieren zijn alleen voor ervaren wildwaterkajakkers te bevaren, andere voor iedereen. Informeer van tevoren goed naar de moeilijkheden.

Wildwaterkajakken

Voor echte wildwaterkajakkers zijn de brede snelstromende rivieren van Noord-Finland en Lapland het meest uitdagend. De meeste rivieren zijn het beste vroeg in het seizoen te bevaren, wanneer er voldoende water is (mei-juni). Aan het eind van de zomer zijn veel rivieren moeilijker te bevaren en minder mooi. Een populaire wildernisrivier is de Oulankajoki bij Kuusamo. Deze rivier stroomt door prachtige natuur en heeft enkele stukken onbevaarbare watervallen; alleen het laatste stuk is eenvoudig en door iedereen te doen. Andere beroemde kanorivieren in Lapland zijn de Ivalojoki en Ounasjoki (van Enontekiö tot Rovaniemi).

Informatie

• Duitse DKV-Auslandführer, band 4 Skandinavien, een nuttige gids met beschrijvingen van de bekendste vaarroutes op de grote meren en vrijwel alle Scandinavische rivieren.
• Finse kanofederatie: Suomen Kanoottiliitto, Olympiastadion, Eteläkaarre, FIN-00250 Helsinki, www.kanoottiliitto.fi (website en een kanogids over heel Finland; beide alleen in het Fins en daardoor moeilijk bruikbaar).

10 prachtige bestemmingen in Finland