Finland

Swipe

Muggen

Het vooroordeel dat hordes muggen iedere vakantie in Finland tot een hel maken is schromelijk overdreven. Finland is het land van water en vele meren. Dat trekt ook muggen aan, maar gelukkig alleen gedurende een aantal weken in de zomer (begin juli-half aug., wel net de belangrijkste vakantietijd!), en afhankelijk van het feit of de zomer nat of droog is. En troost u met de gedachte dat alleen de vrouwtjes steken, dat scheelt toch zo’n 50%. Bovendien kan de muggenactiviteit per dag variëren. In Zuid- en Midden-Finland komen muggen bijna alleen voor in vochtige, windstille gebieden. Het is daar raadzaam om niet vlakbij water te kamperen. In Lapland zijn meer muggen en is het raadzaam zich tegen muggensteken te beschermen. In Lapland komen verder de minuscule ‘knutjes’ voor, vergelijkbaar met de Schotse midges. Zorg voor extra fijn muggengaas voor uw tent of camper.

Anti-muggenmiddelen

In apotheken en drogisterijen worden goede middelen - ook op plantaardige basis - tegen muggensteken verkocht. Hoe hoger het percentage DEET, hoe effectiever (en giftiger). Een goed antimuggenmiddel is ‘OFF’ (verkrijgbaar als stick, spray, gel en in diverse gradaties, speciaal voor kinderen en mensen met een gevoelige huid is er ‘Off for Kids’.

Overige voorzorgsmaatregelen

De ‘Airforce’ bindt regelmatig de strijd aan met argeloze toeristen. Neem daarom de volgende voorzorgsmaatregelen:

•, Zorg dat u niet te veel zweet en draag lichtgekleurde, losse kleding met lange mouwen en broekspijpen die onderaan afsluiten (muggen zijn dol op strakzittende, donkere kleding!).

•, Zorg voor extra fijn muggengaas voor tent of camper en koop in het ergste geval een muggennetje voor over het hoofd.

•, Smeer u vooral ‘s avonds goed in met muggenolie; muggen zijn vooral in de schemering actief.

•, Lokaal verkrijgbare rookspiralen zijn vooral in de vrije natuur een probaat middel tegen muggen, evenals het opsteken van een vuur.

•, Een tip uit Fins Lapland is het aansteken van de houtachtige paddenstoelen, die op dode boomstammen groeien. Behalve dat deze paddenstoelen als aanmaakhout gebruikt kunnen worden verspreiden ze een typische rook, waar muggen beslist niet van houden.

Familiereizen

Familiereis Lapland Winter

Tijdens deze actieve familiereis door Finland gaan we echt op avontuur: we maken een tweedaagse wandeltocht met sneeuwschoenen aan, we leren langlaufen...

v.a. 1698.00 p.p.

10 prachtige bestemmingen in Finland