Finland

Swipe

Musea

Finland telt meer dan 1000 musea en galeries. Toonaangevende musea op het gebied van (moderne) kunst, architectuur en design vindt u in Helsinki en andere steden. Kiasma is het nieuwe veelbesproken museum voor moderne kunst in Helsinki, en de grootste collectie Finse kunst vindt u in het Ateneum kunstmuseum. Overal in het land zijn openluchtmusea over plaatselijke historie en folklore. De belangrijkste zijn die van Helsinki (Seurasaari), Turku (Luostarinmäki) en Lieksa. Om meer over de noordelijke cultuur te weten te komen kunt u het beste naar het Arktikum in Rovaniemi en het Siida openluchtmuseum in Inari gaan. Het Carelium in Joensuu heeft de mooiste expositie over de Karelische cultuur. Verder zijn vermeldenswaard het Retretti kunstmuseum in Punkaharju en het Forum Marinum maritieme museum in Turku. Ook zijn er veel musea gewijd aan grote Finse kunstenaars, zoals de componist Sibelius, schilders Gallén-Kallela en Pekka Halonen, architecten Saarinen en Aalto, beeldhouwer Wikström en diverse schrijvers.

Geologie en natuur

Interessante musea op het gebied van geologie en natuur zijn: Tankavaara (goudwassen), Luosto (Amethistmijn), Kierikki (Steentijdcentrum), Savukoski (Geologiemuseum), Rendierpark Salla (tentoonstelling IJstijd), Rovaniemi (Arktikum).

Onder het kopje ‘Highlights’ vindt u bij de gebiedsbeschrijvingen telkens een opsomming van de belangrijkste musea. Meer informatie over musea in Finland vindt u op internet: www.museums.fi.

10 prachtige bestemmingen in Finland