Finland

Swipe

Wandelen en trektochten

Finland heeft duizenden kilometers wandelpaden. Het land kent speciale national hiking areas en ook de meeste van de 35 nationale parken zijn vanwege hun bijzondere natuur geschikt voor wandelingen en meerdaagse trektochten. De meeste wandelgebieden kennen uitstekende voorzieningen zoals informatiecentra, wandelkaarten, markeringen, vuur- en schuilplaatsen en hutten.

Wildernishutten en schuilhutten

Metsähallitus, het Finse Staatsbosbeheer, beheert 270 wildernishutten, vooral in de wandelgebieden van Lapland. Het bijzondere aan deze hutten is dat ze open zijn en u er gratis kunt overnachten. De hutten zijn eenvoudig ingericht, met planken slaapgedeelte, vuurplaats, water en wc. U dient zelf slaapzak, matje en eten mee te nemen en u mag er maximaal 1 nacht blijven. Een speciale (afwijkende regel) is dat bij drukte de laatst aangekomene voorrang heeft! (degenen die het eerst aankomen hebben dan al gegeten en kunnen plaatsmaken voor de laatkomers). Verder beheert Metsähallitus in Lapland nog een flink aantal te reserveren hutten, waar voor moet worden betaald. Daarnaast vindt u in de wildernis lappenhutten (koti) en schuilhutjes, die aangelegd zijn door rendierhouders, jagers, vissers of bosarbeiders, en die in de meeste gevallen als onderdak mogen worden gebruikt. Naast hutten zijn er op veel paden zogenaamde Laavu (open schuilhutten met afdak en vuurplaats), of Päivätupa (daghutten, waar men niet mag overnachten, maar kan schuilen, koken of vuur maken).

Wandelmogelijkheden

Bij de streekbeschrijvingen op deze website vindt u wandeltips. Die vormen een selectie van de mooiste wandeltochten die u in Finland kunt maken. Meer ideeën kunt u opdoen in de gratis brochure ‘hiking in Finland’ (te downloaden op www.visitfinland.com). Grote delen van het land worden doorkruist door langeafstandswandelpaden, waarvan de UKK-wandelroute met 1200 km de langste is (van Zuid- naar Noord-Finland). In het linker menu ziet u een overzicht van de belangrijkste wandelgebieden en hun mogelijkheden.

Wandelseizoen Finland

Het wandelseizoen loopt van mei t/m sept., in Lapland korter, vanaf half juni. Vooral het begin van de zomer (nog geen muggen), en de Ruskatijd (begin september, geen muggen meer), met prachtige herfstkleuren, zijn ideale wandelperioden.

10 prachtige bestemmingen in Finland