Finland

Swipe

Wintersport in Finland

Winter in Finland betekent ook echt winter: temperaturen ver onder nul, een dik pak sneeuw en een verstild landschap dat nog puurder en zuiverder is dan in de zomer. De slanke sparren van Lapland worden door een metersdik pak sneeuw omgetoverd tot sprookjesachtige vormen. Belangrijkste reden dat Finland een populaire wintersportbestemming is geworden is het lange en sneeuwzekere skiseizoen en het ruime aanbod aan andere winteractiviteiten. In Zuid- en Midden-Finland valt de eerste sneeuw meestal begin december en verdwijnt het pas in april (sneeuwseizoen 135 dagen). In het noorden van Finland valt de eerste sneeuw in soms al in september en smelt het weer in mei. Een heel apart fenomeen is de poolnacht in Lapland (Kaamos) waarbij de zon niet opkomt en een blauwe schemer heerst waarbij u veel kans heeft om het unieke poollicht waar te nemen. Omdat de zon niet schijnt blijven de dagen erg koud.

De beste tijd voor wintersport in Finland

De beste tijd voor wintersport is half december - april, waarbij de dagen vanaf maart al weer erg lang worden, de temperaturen dan doorgaans niet meer zo laag zijn en het sneeuwdek in de bergen steviger is. Het weer is dan meestal beter dan in de zomer, en de sneeuw blijft in veel gebieden liggen tot in mei.

Sneeuwschoen-wandelen, ijsvissen, schaatsen, sledehondensafari, of sneeuwscootertocht

De niet-skiër kan de natuur intrekken met sneeuwschoenen, gaan ijsvissen of schaatsen op de Finse meren, of zich door sledehonden door de diepe sneeuw later voorttrekken tijdens een huskysafari. En voor wie een sledehondenrit niet snel genoeg gaat kan zich (onder begeleiding) per sneeuwscooter verplaatsen door het immense landschap. Zo kunt u zich verplaatsen in een bevroren landschap dat ’s zomers veel moeilijker toegankelijk is (meren, moerassen, rivierdalen). Het fenomeen ‘après-ski’ is er bescheidener en ingetogener dan in de Alpenlanden, maar daar tegenover staat de mogelijkheid om kennis te maken met de cultuur van de Saami en enkele typische Finse gewoonten. Bij een Finse winterreis hoort een bezoek aan een sauna, voor de moedigen gevolgd door een duik in een wak, een lunch in een traditionele Lappen kota (tent), een picknick met koffie en worst boven een houtvuur, een bezoek aan een ijshotel of sneeuwkasteel en een ontmoeting met traditionele Saami en hun rendieren.

Familiereizen

Familiereis Lapland Winter

Tijdens deze actieve familiereis door Finland gaan we echt op avontuur: we maken een tweedaagse wandeltocht met sneeuwschoenen aan, we leren langlaufen...

v.a. 1698.00 p.p.

10 prachtige bestemmingen in Finland