Finland

Swipe

Alpineskiën, telemarken en snowboarden

Alpineskiën en snowboarden zijn onder Finnen erg populair. Vrijwel elke heuvel van enig formaat heeft skiliften en skipistes. Een skivakantie in Finland valt niet te vergelijken met een skivakantie in de Alpen. De skigebieden in Lapland zijn niet zo hoog als in de Alpen en zijn doorgaans vrij klein, maar ze zijn sneeuwzeker, het skiseizoen is erg lang en de koude zorgt voor een goede kwaliteit van de sneeuw. Skigebieden kennen nauwelijks wachtrijen voor de skiliften. Vanwege het korte daglicht zijn veel pistes in de winter verlicht. Skiën in Finland is voordeliger en rustiger dan in de Alpen en veel meer een natuurervaring.

Populairste skigebieden van Finland

Er zijn er ongeveer 120 skigebieden met een maximaal hoogteverschil van 250 meter. De bekendste skigebieden zijn die van Ruka (28 afdalingen), Sallatunturi, Rovaniemi, Iso-Syöte, Pyhä, Luosto, Ylläs (37 afdalingen) en Levi (45 afdalingen). Aan de voet van de liften liggen bungalowparken en comfortabele hotels met zwembad en sauna, maar verwacht er geen gezellige wintersportplaatsen zoals in Oostenrijk. Via de website www.visitfinland.com/winter kunt u een uitgebreide winterbrochure downloaden met een overzicht van alle Finse wintersportplaatsen.

Overzicht van de bekendste Finse skigebieden

• Levi en Ylläs zijn de meest uitgebreide skigebieden met 45 en 37 afdalingen, en liggen dicht bij Kittilä airport. Ook wie van uitgebreide après-ski houdt zit hier goed, evenals in het populaire Ruka.

• Ruka, bij vliegveld Kuusamo, is bekend om zijn 28 steile, maar korte afdalingen, en de mogelijkheid om het nabijgelegen nationaal park Oulanka te bezoeken.

• Het tweelinggebied Pyhä-Luosto is goed bereikbaar vanuit Rovaniemi (90 min. met de skibus) en biedt een mooie combinatie van skiën en natuurbeleving. Het grootste skigebied van Pyhä is gesitueerd op de berg Pyhätunturi, is ongeveer 500 m hoog en heeft vooral glooiende afdalingen door open terrein en bos. Het skigebied ligt direct naast het nationaal park Pyhätunturi. U kunt er pisteskiën erg goed afwisselen met sneeuwschoenwandelen of langlaufen op het uitgebreide loipenetwerk van Pyhä-Luosto.

• Sallatunturi is een klein skigebied bij Salla, dat er prat op gaat de steilste piste van het land te hebben.

• Iso-Syöte is het meest zuidelijke skigebied van Lapland, gesitueerd op een prachtige uitzichtberg aan de rand van een nationaal park.

• Saariselkä is een van de noordelijkste bestemmingen, aan de rand van een enorm wildernisgebied. De pistes zijn er vrij beperkt, maar de mogelijkheden voor het maken van crosscountrytochten, sneeuwschoenwandelingen of huskysafari’s zijn er goed.

• Suomutunturi is een vrij klein skigebied bij Kemijärvi in zuidoost Lapland met 13 pistes en een hoogteverschil van 250 meter.

• Vuokatti, in de provincie Oulu bij Kajaani, heeft eveneens 13 pistes en hoogteverschillen tot 250 meter.

• Himos (Jyväskylä) is het grootste skigebied van centraal Finland met 21 pistes en een gering hoogteverschil van 150 meter. Het familie- en kindvriendelijke Himos ligt op 2,5 uur rijden van Helsinki, en is twee maal verkozen tot beste Finse skigebied.

10 prachtige bestemmingen in Finland