Finland

Swipe

Sledehondentochten in Finland

De geschiedenis van sledehonden is 4000 jaar oud, en stamt uit Siberië, waar nomadische stammen als eersten honden voor hun sleden spanden om lasten te trekken. Sinds die tijd hebben diverse volken in de poolgebieden (Groenland, Alaska) sledehonden gebruikt voor vervoer en transport. In de Samicultuur namen echter rendieren de functie van de sledehond in. Pas veel later zijn sledehonden ook in Lapland populair geworden. Tegenwoordig worden sledehonden uitsluitend nog gebruikt voor recreatie en als sport.

Honden die hiervoor geschikt zijn, zijn de Siberische husky en de Alaska malamute, de samojeed en de Groenlandse hond. Op veel plaatsen in Lapland kunt u een bezoek brengen aan een huskyfarm, en deelnemen aan sledehondentochten. U kunt meestal kiezen of u zelf uw eigen hondenteam ment (mushen) of dat u liever meerijdt op een tweepersoonsslee.

Sledehonden- en rendierraces

Sledehondenraces zijn zeer populair in Lapland, en de hondenteams ondergaan een maandenlange training voor de belangrijke wedstrijden. Het zijn trouwens niet alleen husky’s die sledes trekken, in sommige streken van Lapland gebruikt men ook mannetjesrendieren om sleden te trekken. De schuwe rendieren doen dit niet van nature, maar moeten hier intensief voor worden getraind. Een arrensleetocht met een rendier is natuurlijk een heel aparte belevenis.

10 prachtige bestemmingen in Finland