Gambia

Swipe

Gambia

‘No problem in The Gambia’ en ‘The friendliest people in the world’. Het zijn twee uitdrukkingen die zonder twijfel op het land en de inwoners ervan van toepassing zijn. Daar moet u iets tegenover stellen. U bent gast in een land waar compleet andere zeden en gewoonten heersen dan in onze westerse wereld. Het is, zeker als u het land voor de eerste maal bezoekt, zoeken naar een zodanige opstelling dat alles wat je overkomt en wat óver je komt, voor jou óók geen probleem is. Voor de Gambianen wás het al geen probleem.

En wat die vriendelijkheid betreft: wij zijn niet gewend om ons tien of twintig keer per dag voor te stellen. Uitgestoken handen schudden we niet zonder argwaan. Tóch is dat de manier om de gemiddelde Gambiaan tegemoet te treden. Als u zich probeert te verplaatsen in hun belevingswereld dan zal dat zeker lukken, zónder uitzondering. Deze site probeert uw bezoek aan Gambia handen en voeten te geven en wil een bijdrage leveren aan een geslaagd verblijf in Gambia. Als u een paar grondregels toepast en probeert op een wat ongedwongen manier om te gaan met uw aangeboren terughoudendheid, dan levert uw bezoek aan Gambia géén problemen op.

Naast de Gambiaanse glimlach is het ook een bestemming die je in 6 uur per charter vliegtuig kunt bereiken; en er is weinig tijdsverschil: In de winter slechts 1 uur! Bovendien is het er altijd aangenaam warm, dat wil zeggen dat het hele jaar de temperaturen rond de 28 graden schommelen. Bovendien zijn er fijne accommodaties,  prima restaurants (bijvoorbeeld op The Strip in Kololi) en langgerekte, fijnkorrelige zandstranden. Verder is het prijsniveau bijzonder laag!

Toeristisch Gambia

Gambia heeft zich ontwikkeld tot een buitengewoon populaire bestemming voor vakantiegangers. Nederlanders en Belgen ontdekten, ná de Engelsen, Denen, Scandinaviërs en de Duitsers, in een klein hoekje van Afrika, nauwelijks verder dan de Canarische Eilanden, de dichtstbijzijnde tropen.

Sinds oktober 1994 vliegen er wekelijks charters vanaf Schiphol naar dit landje aan de Afrikaanse westkust. Met deze site als introductie kunt u zich behoorlijk voorbereiden op situaties waarvoor u komt te staan. U kunt deze natuurlijk ook gebruiken als oriëntatiemiddel op het land. Is het wel geschikt om te bezoeken? Wilt u de informatie voortdurend bij de hand hebben dan valt te overwegen om het Reishandboek Gambia in uw bagage te steken.

Met het doel een goed, duidelijk en vooral eerlijk beeld te geven van Gambia, werd deze site samengesteld, met het genoemde Reishandboek als uitgangspunt. Houdt er echter rekening mee  dat omstandigheden in een land dat in ontwikkeling is, snel kunnen wijzigen.

De naam van het land is, nét als die van de rivier die het land in tweeën deelt: The Gambia. Dat is wel eens verwarrend. Omdat meestal gesproken wordt over Gambia, maar ook om het leesgemak te vergroten, wordt het land op deze site consequent Gambia genoemd. Inwoners zult u echter zelden over Gambia horen spreken, in alle officiële stukken heet het land: ‘The Gambia’. Ook de rivier Gambia wordt nimmer Gambia genoemd, men spreekt altijd over de rivier Gambia of, in het Engels: The Gambia River.

Gambia is als land volop in ontwikkeling. Situaties veranderen soms met de dag en zélfs de geschiedenis van het land wordt geregeld op andere wijze uitgelegd, men komt regelmatig tot nieuwe inzichten. Dat is het gevolg van het feit dat de oorspronkelijke geschiedenis werd dóórverteld.

Aan de hand van nauwkeuriger onderzoekingen op wetenschappelijke basis, komt men regelmatig tot de ontdekking dat het anders geweest moet zijn. Die verschillen van inzicht zijn er ook de oorzaak van dat boeken en geschriften wel eens van elkaar afwijken terwijl hetzelfde onderwerp wordt beschreven. Bovendien is er het feit dat vele volkeren gezamenlijk de geschiedenis van Gambia schreven. Vanuit een stuk chauvinisme zijn er bepaalde volkeren die voor bepaalde gebeurtenissen graag een hoofdrol opeisen.

Deze site bestaat uit verschillende delen. Het deel over de bezienswaardigheden leidt u rond in Gambia, het deel met algemene informatie brengt u dichter bij de bevolking en de cultuur, belicht achtergronden en geeft informatie over alles wat er zoal te beleven valt en het deel met de praktische informatie geeft u van A tot Z beknopte informatie over allerlei zaken waarmee u voor en tijdens de reis mee te maken kunt krijgen.

Te midden van alle feiten komt u belevenissen tegen van mensen die, om welke reden dan ook, Gambia bezochten. Deze belevenissen brengen veel praktische informatie op een andere, soms humoristische, manier onder de aandacht. Verder zijn er enkele traditionele verhalen opgenomen. U vindt ze onder het kopje ‘Traditionele verhalen' en 'Ontmoetingen’ in het deel 'Algemene informatie'.

Veel plezier bij uw (ontdekkings)reis naar en in Gambia!

Foto Onze Gambia expert
Onze Gambia expert

AUTEUR PAUL DE WAARD

Minder of onbekende bestemmingen en vreemde volkeren, daar kun je auteur Paul de Waard voor wakker maken. Hij reisde over de wereld van Laos tot Jamaica, van de Noordkaap tot Zuid-Afrika. Hij zat tussen de berggorilla’s in Uganda en aan bij de president van Gambia. Hij eet net zo gemakkelijk in een sterren restaurant als een broodje kakkerlak op een markt ergens in het verre oosten. Rijden op een olifant of zwemmen in een trog met acht kilometer water onder de snorkel, het maakt hem allemaal niet uit.

Foto Reishandboek Gambia
Reishandboek Gambia

AUTEUR PAUL DE WAARD

€17,95

Praktische en culturele gids met alle bezienswaardigheden

Palm Beach

Zoals de naam Palm Beach je al doet vermoeden, is het hotel direct aan een van de mooiste stranden van Gambia gelegen...

v.a. 552 p.p.

10 prachtige bestemmingen in Gambia