Gambia

Swipe

Buitenlanders in Gambia, vestiging en verblijf

De mogelijkheden voor buitenlanders om zich in het land te vestigen, zijn aanwezig en betrekkelijk eenvoudig. De meeste mensen die zich in Gambia willen vestigen hebben de bedoeling daar een bedrijf te beginnen. Dat is niet zo moeilijk, maar het wordt een steeds kostbaarder zaak.

De Gambiaanse overheid huldigt het standpunt dat bestaande en nieuwe werkgelegenheid ten goede moet komen aan Gambianen. Op zich is dat geen verkeerd uitgangspunt, maar er zijn maar weinig Gambianen die de kennis, de ervaring én het geld hebben om een bedrijf van betekenis te starten. Het uitgangspunt wordt ook gehuldigd als het gaat om managementfuncties en dus vraagt men jaarlijks steeds grotere bedragen van buitenlanders om commercieel in Gambia bezig te mogen zijn.

Inlichtingen over vestigingsmogelijkheden krijgt u van het Ministerie van Economische zaken in Banjul. De beste informatie verkrijgt u echter door te praten met mensen die al gedurende langere tijd een bedrijf in Gambia hebben. Voor veel mensen draaide de opzet van een bedrijf in het land op een teleurstelling en een financieel fiasco uit.

U moet aan een paar voorwaarden voldoen:
• uw verblijfsvergunning moet in orde zijn;
• u moet aangeven waarom u in Gambia zaken wilt doen;
• uw bedrijf moet geregistreerd worden;
• papieren die uw vakbekwaamheid bewijzen zijn wel handig en geven u wellicht een streepje voor, maar zijn niet absoluut noodzakelijk;
• u moet een vergunning hebben voor de vestiging van het bedrijf;
• u moet, zo mogelijk, inzicht geven in de grootte van het bedrijf, omzet, e.d.;
• als u goederen invoert bent u invoerrechten verschuldigd;
• u bent lokale belastingen verschuldigd;
• meestal zult u omzet- en inkomstenbelasting moeten betalen, wellicht kan dit later verrekend worden.

Als u zich in Gambia wilt vestigen zonder daarbij een economische prestatie te leveren, u wilt er gewoon gaan wonen, dan moet u zich tot het Ministerie van Binnenlandse Zaken (immigratie) wenden. Dit is eveneens in Banjul gevestigd. U dient een verblijfsvergunning voor lange termijn aan te vragen. U zult moeten aantonen dat u zichzelf kunt onderhouden, waarna de toestemming tot verblijf geen probleem meer is.

Voordat u uw officiële verblijfs- en vestigingsvergunningen in uw bezit heeft, bent u aan controleregels gebonden. De eerste drie maanden vormen geen probleem, daarna moet u zich regelmatig melden bij het dichtstbijzijnde politiebureau om uw tijdelijke verblijfsvergunning te laten verlengen. Officieel is die periode zes weken, maar soms maakt de politie daar eigenhandig drie weken van. Informeer hier terdege naar bij het ministerie. Zegt de politie iets anders, dan heeft u mogelijk te maken met een bijverdienende diender, want voor het verlengen van uw verblijfsvergunning moet worden betaald. Het is niet duur, maar 50 dalasis is voor een Gambiaan aanmerkelijk meer dan voor een Nederlander of een Belg.

De periode tussen aanvraag en afgifte kan behoorlijk lang zijn. Om die te bekorten is uw regelmatige aanwezigheid op het ministerie om ze er nogmaals van te overtuigen dat u weer vertrekt als er geen vaart achter gezet wordt, noodzakelijk.

In het kort een paar belangrijke feiten:
• wanneer u een huis of compound huurt bent u verder geen belastingen verschuldigd, degene van wie u huurt, berekent hetgeen hij moet afdragen aan u door; u wordt wél belast voor water en energie;
• als u uw eigen auto mee wilt nemen naar Gambia moet u dit melden bij de douane; wanneer u zich voor onbepaalde tijd in Gambia vestigt bent u invoerrechten, verzekering en wegenbelasting verschuldigd, bovendien moet u betalen voor de aanvraag van een Gambiaans kenteken;
• als u de auto tijdelijk meeneemt hoeft u alleen maar verzekering te betalen, de hoogte is afhankelijk van de periode dat de auto in Gambia is;
• als u goederen uit het buitenland invoert dan bent u invoerrechten verschuldigd, tenzij de goederen dienen ter ondersteuning van Gambiaanse instellingen (bijvoorbeeld scholen).

Het is geen enkel probleem om gedurende een maand, een kwartaal of een half jaar een huis te huren. Van (Gambiaans) eenvoudig tot zeer luxe, het is beschikbaar. Er zijn een paar makelaars die bemiddelen in dit soort transacties. De ervaringen zijn echter niet optimaal, zodat het beter is om een Nederlander of Belg die al langere tijd in Gambia woont in te schakelen als bemiddelaar.

Op enig moment weet u zelf de weg, weet u wat er te huur is en binnen korte tijd onderhandelt u zelf. Huur of koop echter nooit als u het object niet gezien heeft, de normen die u stelt liggen anders dan de normen zoals ze in Gambia gelden.

U kunt ook een aandeel kopen in een investeringsclub. U koopt dan voor een periode van 99 jaar het recht om gedurende een bepaalde periode een huis te betrekken. U bent dan trouwens niet verplicht elk jaar die periode in Gambia door te brengen, het project is wereldwijd opgezet. In België en Nederland zijn ook clubs actief die dezelfde activiteiten ontwikkelen, ze zijn volkomen aan elkaar gelijk.

De organisatie die zich met deze activiteiten in Gambia bezighoudt heet Kololi Beach Club. Wellicht ontmoet u al een vertegenwoordiger op het vliegveld, anders is er in de meeste hotels informatie voorhanden en in sommige hotels is er op aangegeven tijden een vertegenwoordiger aanwezig. Als u geïnteresseerd zou zijn in deze vorm van beleggen, dan kunt u een bezoek brengen aan Kololi Beach Club. Het is een schitterend aan zee gelegen resort, voorzien van alle faciliteiten die je van een eersteklas resort mag verwachten, variërend van een schitterend zwembad tot en met een 18-holes golfcourse. Na een afspraak wordt u gehaald en weer teruggebracht, er keurig ontvangen en er is zéker geen sprake van overrompelingstechniek. Als u het op uw gemak wilt bekijken, dan moet u er een halve dag voor uittrekken.

Wilt u deelnemen? Dat kan alleen nadat u er nog eens over nagedacht heeft. Een geruststellende gedachte die u behoedt voor overhaaste beslissingen of opdringerige verkopers. Aankopen en beleggingen geschieden via de Internationale Bank, zodat u gevrijwaard bent van schommelingen van de dalasis. De Kololi Beach Club ontving verscheidene malen de Interval Superior Service Award van de Gambiaanse overheid voor ‘voortreffelijke prestaties op het gebied van gastvrijheid tegenover eigenaars en gasten’. ’t Is maar dat u het weet.

Het is ook mogelijk om in Gambia te investeren. Dit dient echter met grote omzichtigheid te gebeuren en alleen met inschakeling van ter plaatse deskundigen. Er zijn speciale investeringsspecialisten. Als u overweegt om iets in Gambia te ondernemen, dan is het hoe dan ook verstandig een deskundig adviseur in te schakelen.

In z’n algemeenheid geldt dat u zich terdege moet informeren alvorens u ook maar iets in het land gaat ondernemen dat afwijkt van het toeristische patroon. U kunt die inlichtingen krijgen via een consulaat of ambassade, maar u kunt ook eens rondkijken op en gebruikmaken van de mogelijkheden die de Gambia pagina op het internet biedt: gambia.startpagina.nl.

Palma Rima

Welkom in The Gambia, the?smiling coast of Africa?. Het land van de gastvrije lach zie je gegarandeerd terug tijdens je verblijf in...

v.a. 760 p.p.

10 prachtige bestemmingen in Gambia