Gambia

Swipe

Economie en welzijn

 

Gambia kent de hoogste prioriteit op economisch gebied toe aan vier sectoren:
– land- en tuinbouw;
– visserij en visverwerking;
– industrie;
- services (waaronder toerisme).

Op basis van exportgegevens is het mogelijk een ruwe schets te maken van de economische toestand van het land. U dient hierbij te bedenken dat het verzamelen van gegevens een immens karwei is, zodat de verwerkte gegevens veelal van vroeger datum zijn.

Voor veel producten die de dagelijkse gang van zaken bepalen, is Gambia afhankelijk van de import. Voedings- en genotmiddelen staan bovenaan in het rijtje van belangrijke importartikelen, gevolgd door machines, voertuigen, oliën en vetten, brandstoffen voor auto’s, chemische producten en textiel.

De handelsbalans vertoont een tekort van vele miljoenen dalasis. Een gedeelte ervan wordt nog door Groot-Brittannië gedragen, de bijdrage neemt echter onevenredig snel af, zodat Gambia meer en meer op ontwikkelingshulp is aangewezen.

Landbouw en visserij

Het land is vruchtbaar en de wateren zijn visrijk. Hierdoor zijn meteen de belangrijkste exportproducten van het land te benoemen. Gambia is een belangrijke producent van pinda’s en oliën die hieruit gewonnen worden. Deze vormen dan ook veruit het belangrijkste exportartikel. Op kleinere schaal worden specerijen en fruit (papaja en mango) geëxporteerd, maar de meeste landbouwproducten worden voor eigen, binnenlands gebruik geteeld. Hierbij vallen granen (w.o. couscous) in het bijzonder op.

Als u de markten bezoekt dan kunt u ervan uitgaan dat de landbouwproducten die u er ziet, (met uitzondering van uien en rijst) meestal van eigen bodem komen en een overschot vormen van hetgeen de eigen grond opleverde.

Palmpitten en andere palmboomproducten vormen de laatste categorie exportproducten die vermeld dienen te worden.

Vis en visproducten zijn eveneens zeer belangrijke exportartikelen. Daarbij is de gedroogde vis belangrijker dan verse vis. Ghana is een van de grootste afnemers.

 

 

African Village

In African Village, de naam zegt het al, verblijf je in een?dorpje?. Met de kleurrijke natuurlijke omgeving, prachtige planten, rieten hutten en...

v.a. 520 p.p.

10 prachtige bestemmingen in Gambia