Gambia

Swipe

Excursies en uitstapjes

Gambia is geen land waar de bezienswaardigheden voor het opscheppen liggen. Het heeft evenmin een rijke historie waar je je eens lekker in vast kunt bijten. Tóch zijn er genoeg mogelijkheden.

Vanuit de meeste hotels worden door of namens de touroperators excursies georganiseerd. U kunt daar gebruik van maken, zodat u op een verantwoorde manier de bezienswaardigheden van het land onder ogen krijgt.

Excursies worden begeleid door Engels- of Duitstalige gidsen. Franstalige gidsen, belangrijk voor de Belgische gasten, zijn eveneens aanwezig. Informeer er echter vooraf naar, of maak duidelijk dat u een tweetalige gids wenst. Gambia wordt omringd door het Franstalige Senegal, van waaruit vele mensen in het land komen werken. Nederlandstalige gidsen zijn we in het land nog niet tegengekomen. Veel verder dan ‘kijken kijken niet kopen’ of ‘lekker kontje’, of ‘hoe gaat het met jou’ komt men nog niet en dan is het nog zeer de vraag of men weet wat het allemaal betekent.

Verder op deze site vindt u een greep uit aangeboden excursies, te boeken via de host(ess), het hotel of via de lokale touroperator. U kunt ook op eigen gelegenheid of samen met anderen een excursie organiseren, dat is geen enkel probleem. De meeste taxi’s brengen u naar elke plek die u wilt, de chauffeur begeleidt u daar en de excursie verloopt zoals u dat zélf wenst.

Als u met vier personen een taxi huurt dan kan een excursie soms nog wel voordeliger uitvallen dan wanneer u dezelfde excursie georganiseerd onderneemt. De vrijheid die u heeft als u op eigen gelegenheid gaat, is echter het belangrijkste voordeel. Het nadeel is dat een chauffeur lang niet altijd in staat is om u te wijzen op de bezienswaardigheden of achtergrondinformatie te geven.

Gaat u voor het eerst op stap dan is een begeleide excursie een aanrader. In Gambia is een aantal touroperators actief die zonder meer als betrouwbaar aangeduid kunnen worden. Als u bij hen een excursie boekt, hetzij rechtstreeks, hetzij via het hotel of een host(ess), dan kunt u er van uitgaan dat u in goede handen bent. De belangrijkste zijn:

• African Adventure Tours, tel. 449 7313, www.adventuregambia.com;
• Gambia Tours, tel. 446 2601/02, www.gambiatours.gm;
• Gambia National Tours (Gamtours), tel. 437 2194, www.accessgambia.com;
• West African Tours, tel. 449 5258/5532, www.westafricantours.com.

In de nabijheid van de hotels opereren vaak solide ogende reisbureautjes die excursies aanbieden, meestal goedkoper en met een lijst oogstrelende referenties, óók in de Nederlandse taal. Voorzichtig! Ga pas met ze in zee als u er zeker van bent dat de verzekeringen in orde zijn. Bij twijfel: niet doen!

Een nadeel van georganiseerde excursies is dat drommen kinderen de bus bestormen op het moment dat deze stopt. Dat is op zich niet zo erg, maar ze gillen om het hardst om ‘sweet’, ‘money’, ‘pen’ of ‘anything’. Sommige toeristen hebben er plezier in om met grote zakken snoepgoed aan een excursie te beginnen om dat als strooigoed tussen de kinderen te gooien, die al vechtend hun portie proberen te bemachtigen. Een tamelijk onfrisse vertoning.

Het afstaan van een balpen betekent in veel gevallen echte hulp, maar over het algemeen komen kinderen op plaatsen waar toeristenbussen komen weinig tekort. Ook als u op excursie gaat is een goede voorbereiding geen overbodige luxe. Zo moet u, behalve uw zonnebrand- en muggenolie, een fles water in uw bagage stoppen en een kleinigheid om te eten. De lunch wordt meestal pas in de loop van de middag opgediend.

Al gaat u ‘een dagje uit’, de wegen zijn stoffig en u wordt vaak in een open auto (truck) vervoerd, dus trek niet uw beste kleren aan en zorg voor bescherming van foto- en filmapparatuur. Ook zwemkleding komt vaak (en soms onverwacht) van pas. Trouwens, een handdoek vormt per definitie geen overbodige luxe.

Denkt u bij een meerdaagse excursie om toiletartikelen, een zaklantaarn, extra fotomateriaal opladers en/of batterijen en, heel belangrijk, uw malaria pillen?

Als u buiten het hotel op stap gaat, zéker als u dat op eigen houtje doet, kan er naar een ID-kaart of paspoort gevraagd worden. Georganiseerde excursies worden meestal met rust gelaten, maar zorg er bij een meerdaagse tocht in elk geval voor dat u zich kunt identificeren, een kopie van uw paspoort volstaat, een Europese ID-kaart (niet om het land binnen te komen!) eveneens. Raadpleeg vooraf uw begeleider.

Het excursie-aanbod is tamelijk uitgebreid, al verschilt het van jaar tot jaar. Soms is een van de hierna op deze site genoemde excursies niet meer in het aanbod opgenomen of vervangen door een andere, in een volgend seizoen is dezelfde excursie weer wél in het pakket. Gemiddeld genomen kunt u er echter vanuit gaan dat elke genoemde excursie op de een of andere manier bij of via een van de touroperators te boeken is.

Er worden ook excursies over water aangeboden. Een snelle boot brengt u in enkele uren naar de kust van Gambia en Senegal (Ginack Island en Saloum National Park). Er zijn ook vergevorderde plannen voor andere bestemmingen zoals Tendaba Camp, Kubuneh en JanjangBureh.

Kombo Beach

Kombo Beach is een populair hotel, gelegen direct aan het strand en biedt tal van faciliteiten, een uitstekende keuken, afwisselende entertainment en...

v.a. 621 p.p.

10 prachtige bestemmingen in Gambia