Gambia

Swipe

Fauna

Gambia is geen land waar men safari’s organiseert zoals u die ongetwijfeld uit Kenia of Zuid-Afrika kent. Vogelsafari’s zijn echter aan de orde van de dag. Het land is een paradijs voor de vogelliefhebber en u komt overal de meest exotische vogelsoorten tegen. Regelmatig worden er nieuwe soorten ontdekt. Tot heden telde men meer dan 580 verschillende soorten vogels waarvan er 540 zich in Gambia gevestigd hebben of er in bepaalde tijden aanwezig zijn. Sommige ervan komen alleen in Gambia voor. In het Abuko Nature Reserve alleen al, heeft zich permanent een 280-tal verschillende vogelsoorten gehuisvest.

In de parken van de hotels, voor zover aanwezig, waant men zich soms in een tropische volière. Maar ook langs het strand, in de mangrove moerassen en aan de grens met de woestijn, ziet u prachtige en voor ons totaal onbekende vogels. Wilt u de vogels van nabij bekijken dan moet u er ’s morgens vroeg bij zijn of ’s avonds tussen licht en donker.

De meeste vogelsafari’s vinden in de ochtend plaats. De verrekijker dus niet vergeten, voor het bekijken van vogels is dit een bijna verplicht instrument. Als u foto’s wilt maken is een telelens eveneens onmisbaar.

Voor het bekijken van groot wild moet u naar de nationale parken. Maar zelfs daar tref je slechts enkele exemplaren aan, meestal simpeler gehuisvest dan de wilde dieren in onze dierentuinen. De laatste giraffe verdween uit Gambia aan het einde van de 19e eeuw en de laatste olifant aan het begin van de vorige eeuw. Diverse buffelsoorten en antilopen zijn ooit aanwezig geweest, maar grotendeels door de mens verdreven of uitgeroeid.

Het zijn overigens niet alleen, of misschien juist niét, de blanken die dit op hun geweten hebben. Het verhaal gaat dat nog niet zo lang geleden een luipaard geschoten werd door een inlandse stroper. Tot verbazing van velen ontdekte men in 1996 in het Kiang West National Park eveneens sporen van luipaarden. Er zijn ook hardnekkige geruchten over de aanwezigheid van leeuwen en in de rivier Gambia leven, dieper landinwaarts, nijlpaarden en krokodillen. De twee laatstgenoemde zijn met een goede gids nog wel te vinden.

Nabij Kanilai is een safaripark met diverse wildsoorten die in het verleden in Gambia voorkwamen. Stelt u zich er echter niet te veel van voor, u kunt een safari meemaken vanuit de Sindola Safari Lodge.

Voor het ontdekken van apen daarentegen, zult u weinig moeite hoeven te doen. Er leven verschillende kleinere aapsoorten in Gambia en ze bevinden zich bijna overal. Er schijnen ooit zelfs exemplaren gesignaleerd te zijn op de Denton Bridge, de belangrijkste verkeersader naar Banjul. Als u op stap bent door de bossen of door de kreken zult u ze zeker tegenkomen. Ze steken de weg over of volgen je vanuit de boomtoppen.

Let op: ga nooit alleen achter een groep bavianen aan om leuke plaatjes te schieten!

Verder leven er nog wat kleine antilopensoorten in Gambia, wilde zwijnen (‘aardvarkens’) en wrattenzwijnen. Het overige wild zult u laag bij de grond moeten zoeken. Slangen komen veelvuldig voor en er zitten gemene soorten tussen. Het is heel moeilijk om ze te zien. Ze zijn razendsnel verdwenen op het eerste teken van naderend onheil, het is een zeldzaamheid dat je ze écht kunt zien. Hoewel, óók in de parken rond de hotels leven slangen, al zult u de diverse soorten reuzenhagedissen heel wat vaker zien. Als u een slang ontdekt bij het hotel, waarschuw dan een bewaker of een bediende.

Houd er rekening mee dat Gambianen een panische angst hebben van slangen en dat heeft alles te maken met het verhaal van Ninkee Nankaa (waarover elders meer).

Ook in het water komen slangen voor, enkele eveneens met een dodelijke beet. Er zijn echter genoeg andere vissen die u met hun stekels of vinnen lelijk kunnen beschadigen, of zelfs (tijdelijk) verlammen. Dat is een belangrijke reden om niet zonder begeleiding van een deskundige de hengelsport te beoefenen.

In de wateren voor de kust, in de rivier Gambia en in de kreken door de mangrove gebieden leven de meest exotische vissoorten, al moet je daarbij niet in de eerste plaats denken aan de kleurrijke soorten die rond het koraal in tropische wateren aangetroffen worden. Het gaat in Gambia soms om zeldzame soorten, zoals bijvoorbeeld de gitaarvis (lijkt sprekend op een vriendelijk ogende balalaika), de kwakende frog(kikker)vis of de longvis. De modderkruiper, bepaald geen onbekende in de moerassen, gebruikt zijn vinnen om zich over de modder voort te bewegen en ziet zelfs kans in bomen te klimmen.

Natuurlijk herbergen de wateren ook grotere diersoorten. Als u een tocht maakt over de rivier Gambia, dan zult u vrijwel zeker dolfijnen ontmoeten. Als gevolg van het ontbreken van barrières in de rivier is deze tot zo’n 150 à 180 km (in het droge seizoen zelfs tot 240 km) uit de kust zout tot brak. Hogerop in de rivier komen nijlpaarden voor, maar het is een zeldzaamheid als die zich laten zien.

Vanuit het Baobolong Camp op JanjangBureh Island worden avondexcursies georganiseerd, speciaal gericht op nachtvogels. Het is bepaald geen uitzondering dat je gedurende zo’n uitstapje nijlpaarden ontmoet. In deze omgeving vindt u trouwens op vele plaatsen sporen van nijlpaarden die aan land zijn gegaan.

Als u nog geen krokodillen gezien zou hebben in het natuurpark in Abuko of in de krokodillenpoel in Bakau of Berending, dan biedt de rivier u wellicht de mogelijkheid om die achterstand in te halen. In de rivier Gambia komen verschillende soorten krokodillen voor, waaronder de nijlkrokodil. Een reden om voorzichtig te zijn met het nemen van een verfrissende duik in de rivier.

Ocean Bay

Ocean Bay Resort is een luxueus 4,5-sterrenresort, grotendeels gerenoveerd en onder nieuw internationaal management, gelegen in het hart van Cape Point, direct...

v.a. 667 p.p.

Djeliba Aparthotel

Het aparthotel Djeliba is een mooi verblijf dat in verschillende opzichten uniek te noemen is. Mede door de kleurrijke Gambiaanse sfeer, de...

v.a. 519 p.p.

Palm Beach

Zoals de naam Palm Beach je al doet vermoeden, is het hotel direct aan een van de mooiste stranden van Gambia gelegen...

v.a. 552 p.p.

10 prachtige bestemmingen in Gambia