Gambia

Swipe

Fietsen of bromfietsen

Er zijn mensen die het fietsen niet kunnen laten. Gambia is een prachtig land om fietsend te bekijken en er zijn mogelijkheden genoeg om fietsen te huren. Het is niet aan te bevelen om trektochten te maken, maar het kan wel. U dient er dan rekening mee te houden dat u alleen in de vroege ochtend en in de namiddag kunt fietsen, op het heetst van de dag is dat namelijk niet aan te raden.

U kunt zonder vaste afspraken gemaakt te hebben op pad gaan, er is altijd wel een overnachtingsmogelijkheid te regelen als u met twee of vier personen bent en niet opziet tegen eenvoudig tot primitief.

Het land is vrijwel vlak, u komt een enkel heuvelruggetje en veel vals plat tegen. Het hoogste punt ligt bij Basse en steekt 46 meter boven het zeeniveau uit.

Het probleem is dat u bij pech niet altijd naar een lokale fietsenmaker kunt stappen. Gaat u voor een langere periode op stap dan moet u, behalve het normale gereedschap om bijvoorbeeld een lekke band te verhelpen of een zadel of stuur te stellen, reserve-onderdelen meenemen, vooral banden. U rijdt veelal op minder goede wegen die soms voorzien zijn van een laag gebroken schelpen. Langs de kust zijn de wegen over het algemeen geasfalteerd, de fietser rijdt op de eveneens verharde berm.

Royale hoeveelheden water moeten tot uw vaste bagage behoren. Regel uw overnachting altijd ruim vóórdat het donker wordt. Neem zoveel mogelijk wegenkaarten mee, bewegwijzering is nauwelijks aanwezig en de kaarten spreken elkaar nogal eens tegen. Bovendien komen plaatsnamen soms vele malen voor, zoals Brikama of Darsalami (plus al hun afgeleiden).

Automobilisten zijn nauwelijks bereid om rekening met de fietsers te houden, opletten is een absolute noodzaak. Sinds enkele jaren zijn er ook bromfietsen en zelfs bromscooters en squads te huur. Informeer naar de soort brandstof die ze gebruiken.

Als u wat verder van huis gaat is het verstandig om ook een litertje extra brandstof mee te nemen. Let op de verzekering!

10 prachtige bestemmingen in Gambia