Gambia

Swipe

Hengelsport

Misschien is hengelsport wel de meest beoefende sport ter wereld. Er zijn legio mogelijkheden in Gambia om een vis te verschalken. Op zee vanaf doorgaans kleine boten (niet doen als u gevoelig bent voor zeeziekte), vanaf het strand, in de kreken rond en in de rivier Gambia. Privé of als georganiseerde excursie, álles is mogelijk.

Als u met enkele mensen bent kunt u een piroque huren en de rivier opgaan. Een georganiseerde vistocht geniet de voorkeur boven het alleen vissen. In de wateren van Gambia komen veel exotische vissoorten voor, waarvan een aantal behoorlijk gemeen is, een enkele zelfs dodelijk. Het is daarom verstandig ervaren personeel bij de hand te hebben die de vis herkent en ze voor u van de haak haalt. Het heeft als voordeel dat iedereen mee kan op de vistocht, want er wordt instructie gegeven en men is zelfs bereid het aas aan de haak te doen. Het enige wat u zélf moet doen is (als het éven kan op tijd) uw hengel ophalen.

Voor de liefhebbers van de hengelsport én voor hen die een dag rustig willen dobberen, een beetje zonnen en wat van de natuur zien, van harte aanbevolen.

Het aanbod en daardoor de concurrentie wordt steeds groter, soms worden toeristen zelfs op een bijna agressieve manier benaderd. Er is veel kaf onder het koren en goede scheepsaccommodatie staat onder strenge controle voor wat betreft veiligheid aan boord, reddingsmaterialen, enz. Veel ronselaars voldoen niet aan die eisen en het is dan ook beter om met een vertrouwd bedrijf in zee te gaan. Dat laatste kan letterlijk worden opgevat, tenzij u besluit om te gaan creekvissen. Maar ook dan dient u er goed op te letten dat u bij een vertrouwd bedrijf aanklopt.

Deelnemen aan een georganiseerde vistocht via het hotel of de host(ess) van de touroperator pakt altijd goed uit. Als u zelf gaat boeken let dan vooral op de vergunningen en de veiligheid aan boord. Een bezoekje vooraf aan de bedrijven die vanaf Denton Bridge opereren kan ook veel onduidelijkheid wegnemen, u dient er wel voor 10.00 uur te zijn.

Creekvissen is een ontspannende bezigheid waaraan iedereen kan deelnemen. Mensen die nog nooit een hengel in de hand hadden, worden na een dag vissen vaak verwoede hengelaars.

Sportvissen is van een heel ander kaliber en vooral geschikt voor de ‘echte’ hengelaars. Ooit 200 pond en meer aan de haak gehad? De tarpon of tarpoon is een geweldige vechter. Eenmaal langszij (en dat kan best een uurtje duren) wordt de vis in het water gemeten en onthaakt en kiest daarna het ruime sop weer. Er bestaat geen belangstelling voor, de smaak ligt de Gambiaan niet. Bovendien: de vis moet meer dan 50 jaar oud zijn om volgroeid te raken. Als u ze, bij opkomend water, gadeslaat zal de kracht en elegantie ervan u direct bekoren. De vis wordt gevangen nabij Dog eiland.

U kunt ook gewoon een dagje de zee opgaan en daar uw geluk beproeven. Meestal komt u terecht op het rif voor de kust van Bakau/Fajara. Ook hier staan u verrassende vangsten te wachten. Snapper, red snapper, captainsfish, angelsfish, barracuda en ladyfish zijn maar een paar namen die de sportvisser behoorlijk opwinden.

Op de oceaan kan het voorkomen dat u een zeeschildpad aan de haak krijgt. Die strijd zult u doorgaans verliezen.

Palm Beach

Zoals de naam Palm Beach je al doet vermoeden, is het hotel direct aan een van de mooiste stranden van Gambia gelegen...

v.a. 552 p.p.

Ocean Bay

Ocean Bay Resort is een luxueus 4,5-sterrenresort, grotendeels gerenoveerd en onder nieuw internationaal management, gelegen in het hart van Cape Point, direct...

v.a. 667 p.p.

10 prachtige bestemmingen in Gambia