Gambia

Swipe

Politieke partijen

De gang van zaken binnen het parlement lijkt sterk op die van het Britse Lagerhuis. Het waren dan ook de Britten die vorm gaven aan de republiek. In 1964 werden voor het eerst algemene verkiezingen gehouden. De belangrijkste partijen waren toen: Gambia People’s Party (GPP), The National Convention Party (NCP), The People’s Democratic Organization for Independence and Socialism (PDOIS) en The People’s Progressive Party (PPP).

In 1994 vond een militaire coup plaats, de zittende president Jawara werd verbannen. De leiding was in handen van luitenant Yahya A.J.J.Jammeh, die tot aan de verkiezingen van 1996 ‘tijdelijk’ als staatshoofd fungeerde. In 1996 zijn tijdens algemene, en volgens onafhankelijke waarnemers democratische, verkiezingen de volgende partijen in het parlement gekozen: de partij van staatshoofd Jammeh: Alliance for Patriotic Re-orientation and Construction (APRC), de United Democratic Party (UDP), de National Reconcilation Party (NRP) en de PDOIS (zie boven).

Behalve de genoemde partijen zijn er nog enkele onafhankelijke parlementariërs gekozen. Jammeh werd officieel president en deed afstand van zijn militaire status, hij was inmiddels opgeklommen tot kolonel. Aan de presidentsverkiezingen van eind 2001 werd deelgenomen door de APRC, door een combinatie van UDP en PPP, door de NCP, NRP en PDOIS. Het verbaasde niemand dat de winst werd behaald door de APRC, de partij van de zittende president, die dus opnieuw gedurende 5 jaar het roer in handen zou houden. De oppositie was nauwelijks in staat om hun kandidaat te promoten, terwijl de woordvoerder van Jammeh dagelijks gedurende vele uren op radio en TV zijn zegje kon doen. Verkiezingsbijeenkomsten van de oppositie werden vaak verstoord door aanhangers van de APRC. De verkiezingen zelf verliepen, volgens internationale waarnemers, goed. Bijna 90% van de geregistreerde kiesgerechtigden ging naar de stembus, Jammeh kreeg 51,45% van de stemmen. Zijn naaste concurrent kreeg 32%, de overige kandidaten speelden geen rol van betekenis.

Ook de presidentsverkiezingen van 2006 leverden een royale winst op voor president Jammeh die zich dus opnieuw voor een periode van 5 jaar in het Statehouse vestigde.

De presidentsverkiezingen van 2011 gaven opnieuw een duidelijke overwinning te zien voor Jammeh ( bijna 72% van de stemmen).

Tijdens de algemene verkiezingen van 2012 kreeg de APRC slechts 51,8% van de stemmen, maar aan de partij werden toch 43 zetels toegewezen.

Kombo Beach

Kombo Beach is een populair hotel, gelegen direct aan het strand en biedt tal van faciliteiten, een uitstekende keuken, afwisselende entertainment en...

v.a. 621 p.p.

Sun Beach

In het meest westelijk puntje van het levendige Cape Point vind je het heerlijke 4-sterrenhotel Sun Beach. Niet alleen is Sun Beach...

v.a. 799 p.p.

Djeliba Aparthotel

Het aparthotel Djeliba is een mooi verblijf dat in verschillende opzichten uniek te noemen is. Mede door de kleurrijke Gambiaanse sfeer, de...

v.a. 519 p.p.

10 prachtige bestemmingen in Gambia