Gambia

Swipe

Guesthouses en appartementen

Wie Gambia wil ontdekken kan dat het beste doen door zich zoveel mogelijk tussen de bevolking op te houden. Mensen die vaker naar Gambia reizen huren zélf een appartement of compound (waarover elders meer) of verblijven in zg. ‘guesthouses’, het beste te vergelijken met kamerverhuurbedrijven of pensions. In elke plaats zijn er diverse, in alle soorten, variërend van zeer eenvoudig tot goed. De eerstgenoemde categorie is echter veel talrijker vertegenwoordigd dan de laatste.

Er zijn guesthouses waar de gasten de beschikking hebben over een kamer met een tafel, twee houten stoeltjes en een bed. Stromend water en toiletvoorzieningen worden gemeenschappelijk gedeeld, airconditioning of ventilatoren zijn niet aanwezig, de ramen bestaan uit getraliede gaten in de muur. Voor een paar dalasis kan men hier overnachten.

Natuurlijk zijn er ook betere voorzieningen, maar zoals gezegd, het blijft eenvoudig, je mag niet al te hoge verwachtingen koesteren.

De betere guesthouses zijn veelal ontstaan uit initiatieven van buitenlanders die met de bovenstaande situatie werden geconfronteerd. In Fajara, Bakau, Kotu en Kololi zijn diverse plaatsen waar o.a. Belgen en Nederlanders tegen schappelijke tarieven hun deuren voor de minder veeleisende toerist geopend hebben. Behalve een slaapkamer beschik je in deze guesthouses over een (soms gemeenschappelijke) zitkamer; er is een eigen badgelegenheid en de keuken staat open als je zelf iets wilt klaarmaken.

‘Flight-only’-toeristen vinden bij aankomst op de luchthaven meestal wel iemand die onderdak aanbiedt. Men steekt een bordje op waarop dat duidelijk wordt gemaakt. Het transport naar het guesthouse is dan meteen geregeld, maar er bestaan geen verplichtingen.

De taxichauffeurs weten doorgaans ook wel waar men onderdak kan krijgen, het voordeel daarvan is dat er eventueel meerdere guesthouses bezocht kunnen worden.

Bij het vliegveld staat, nét als bij de hotels, een bord waarop de prijzen naar de diverse bestemmingen worden aangegeven. Toch maar even onderhandelen over de prijs.

Appartementen zijn op tal van plaatsen te huur, sommige worden door touroperators aangeboden, andere kunt u ter plekke boeken. De appartementen worden over het algemeen goed onderhouden, de meesten kun je het beste vergelijken met eenvoudige of wat luxere hotels, maar dan zonder ontbijt of warme maaltijd.

De beste manier om een appartement te boeken is door zelf te gaan kijken en te vergelijken. In Gambia speelt men in op de steeds groter wordende vraag naar appartementen die voor kortere of langere tijd ter beschikking moeten staan. Op tal van plaatsen zijn langs de grotere en doorgaande wegen borden geplaatst met verwijzingen naar appartementen.

Veel mensen kiezen ervoor om, als ze voor de eerste keer in het land zijn, een arrangement via een touroperator te boeken. Tijdens dat verblijf gaan ze op zoek naar een leuk appartement en bij een volgend bezoek boeken ze dat appartement zelf en maken gebruik van een ‘seat-only’-vlucht.

Palm Beach

Zoals de naam Palm Beach je al doet vermoeden, is het hotel direct aan een van de mooiste stranden van Gambia gelegen...

v.a. 552 p.p.

Sun Beach

In het meest westelijk puntje van het levendige Cape Point vind je het heerlijke 4-sterrenhotel Sun Beach. Niet alleen is Sun Beach...

v.a. 799 p.p.

10 prachtige bestemmingen in Gambia