Gambia

Swipe

Hotels in Gambia

De meeste hotels liggen aan of dichtbij de kust in (de directe omgeving van) Banjul, Bakau (Cape Point), Fajara, Kotu, Kololi, Gunjur, Brufut, Tanji en Kartong. Een aantal ervan, vooral de hotels die door Nederlandse en Belgische touroperators  worden aangeboden voldoen aan alle te stellen eisen. U moet er echter rekening mee houden dat het land in opbouw is en dat men nog veel moet leren. Daardoor ontstaan kwaliteitsverschillen die moeilijk in sterren uit te drukken zijn.

Enkele hotels zouden in de westerse wereld niet voor een erkenning in aanmerking komen, maar het is er tóch goed toeven. Andere kunnen een vergelijking met hotels aan de Noordzeestranden glansrijk doorstaan al vormen deze uiteraard geen wereldnorm.

Organisatiestructuren binnen de toeristenwereld krijgen steeds vastere vorm. Daarmee is de uniformiteit in dienstverlening zeer gediend. In Gambia kent men een tweetal organisaties die zich met de belangenbehartiging van de toerist(enindustrie) bezighouden. De Gambia Hotel Association is sinds vele jaren het overkoepelend orgaan voor de grotere hotels.

De Association of Small Scale Enterprises in Tourism (ASSET) behartigt de belangen van de kleinere hotels, de bars en restaurants, de touroperators, de verkopers van souvenirs, de verhuurders van auto’s, fietsen, windsurfplanken, kortom van ieder die zijn of haar diensten aan de toerist aanbiedt.

Geleidelijk aan is men er van doordrongen geraakt dat een vorm van organisatie van groot belang is. Cijfers wijzen uit dat meer dan 25% van het Gambiaanse inkomen uit de toeristenindustrie afkomstig is. Men is er ook van overtuigd dat de groeimogelijkheden van deze industrie nog lang niet uitgeput zijn, mits men de zaken goed aanpakt en er voldoende randvoorwaarden van regeringswege worden geschapen. Daar maakt men zich sterk voor.

Bespreek altijd een kamer met airconditioning wanneer u op enige koelte gesteld bent. Als u dat niet bij boeking of voor uw vertrek regelt (bijv. omdat het reisbureau aangeeft dat je dat ook ter plekke kunt bespreken), is dat een betere optie, u heeft dan een keuzemogelijkheid. Airco heeft als belangrijk voordeel dat u weinig last zult hebben van muskieten op de kamer. Het nadeel is echter dat u, elke keer als u naar buiten gaat, wordt geconfronteerd met een temperatuurverschil dat gemakkelijk tot kleine ongemakken leidt, zoals verkoudheid.

Veel hotels bieden standaard een ventilator op de kamer aan, bij andere kunt u er een huren. Huurt u zo’n ventilator, doe dat dan via de receptie van het hotel. Als u de kamerbediende daarbij inschakelt moet u fors afdingen.

De airconditioning bestaat vaak uit raam- of muurunits. Deze kunnen behoorlijk herrie maken, waardoor u ze ’s nachts uit moet schakelen als u licht slaapt. Op zich is dat echter geen probleem, in betrekkelijk korte tijd koelt u het vertrek weer naar een behaaglijke temperatuur. In enkele hotels is zowel airconditioning als een ventilator op de kamer aanwezig.

Vriendelijkheid en behulpzaamheid zijn moeilijk in een totaalbeeld te vatten. De eigen mentaliteit speelt daarbij een rol. Ook het hotelpersoneel wil van alles van u weten en men loopt zich het vuur uit de sloffen (voor zover aanwezig) om het u naar de zin te maken. U zult versteld staan over de hoeveelheid personeel die je plotseling ter beschikking staat. U bouwt gemakkelijk een band op met het kamermeisje (meestal een jongen) en het personeel neemt met tranen in de ogen afscheid bij het vertrek.

Houdt echter rekening met mogelijk commerciële bijbedoelingen. Natuurlijk verwacht het hotelpersoneel een fooi. Het is verstandiger om tijdens het verblijf regelmatig een kleine fooi te geven dan te wachten tot het vertrek en dan een groter bedrag achter te laten.

Het eten is overal prima, de internationale keuken heeft in vrijwel elk hotel en zéker in die aan de kust, zijn intrede gedaan. Maar u zult zich ook tegoed kunnen doen aan lokale gerechten. Vlees, kip en vis vormen hierbij de hoofdmoot van het eten. Meestal worden de maaltijden in buffetvorm aangeboden, zodat u zich geen zorgen hoeft te maken over de namen van de gerechten.

De kok staat persoonlijk achter het buffet en hij vindt het fantastisch als u nieuwsgierig bent naar zijn resultaten. Dus sla nooit een gerecht over dat u niet kent, probeer een klein beetje en als u het niet lekker vindt haalt u gewoon een bordje ‘iets anders’.

Gebakken aardappels en patat willen nog wel eens aan de vette kant zijn, dus droog brood of droge (witte) rijst hoort eigenlijk bij elke maaltijd. De meeste hotels bieden standaard een ontbijtbuffet aan, half- of volpension moet u extra bijboeken. Houd er rekening mee dat u in zo’n geval mogelijk veel van de prima (en vaak goedkopere) restaurants in de omgeving mist.

Als het hotel aan de kust ligt, beschikt het over een eigen strand en heeft het eigen bewakers. Deze zorgen ervoor dat u niet lastiggevallen wordt door al te veel kooplieden die iets in de aanbieding hebben. Mondjesmaat worden verkopers op de stranden van de hotels gedoogd, soms bij toerbeurt en een ‘nee’ is bij het hotel voor de verkoper minder vrijblijvend dan bij de verkoper op de markt. De bewaking en de politie treden soms hardhandig op tegen verkopers of (op het oog) willekeurige passanten. Er vallen soms rake klappen. Het is onverstandig je ermee te bemoeien. Maakt u op het strand bij het hotel een praatje met een inlander, dan zal er snel bewaking bij zijn om te informeren op wiens initiatief het gesprek plaatsvindt.

Bij elk hotel zijn verkopers van sappen. Versgeperste sinaasappelen en grapefruits houden het vitaminegehalte op peil. Het is aan te raden om een eigen bekertje mee te nemen als u van deze gelegenheid gebruik wilt maken. Vrouwen bieden vruchtensalades aan gemaakt van verse vruchten. Kopen!

Tot de service van het hotel behoort ook een badman. Deze zorgt ervoor dat de ligstoel op de gewenste plaats komt, dat deze in de juiste stand staat en is voorzien van handdoeken. U kunt ook eigen handdoeken meenemen, het gebruik van handdoeken van de hotelkamer is meestal niet toegestaan. Voor het gebruik van ligstoelen en handdoeken wordt soms een kleine vergoeding gevraagd. De badman waakt, als er geen speciale lifeguard is, ook over uw veiligheid als u in zee gaat en is ervoor verantwoordelijk dat de juiste vlag op het strand staat die aangeeft of het al dan niet gevaarlijk is. Een aardige bijkomstigheid is dat de badman officieel de titel ‘lifesaver’ draagt en niet, zoals men zou verwachten ‘lifeguard’ (badmeester).

De meeste hotels beschikken ook over een zoetwaterzwembad met voldoende personeel om het u naar de zin te maken. Sommige hotels hebben zelfs een team dat voor ontspanning en recreatie zorgt.

Tennisbanen worden, indien aanwezig, veelal gratis ter beschikking gesteld.

Verschillende hotels hebben kluisjes in de kamer die apart gehuurd kunnen worden. Bij enkele hotels is de kluishuur inbegrepen. Soms is er een centrale kluis bij de receptie.

Geld wisselen behoort eveneens tot de service van de meeste hotels voor zover u tot de hotelgasten behoort en bereid bent met een lagere koers genoegen te nemen dan op de officiële wisselmarkt.

Behalve een restaurant, waar veelal à la carte gegeten kan worden, beschikt elk hotel over een lounge en een bar. De meeste hotels liggen in een vaak zeer fraai aangelegd park.

Buiten het seizoen, ruwweg tussen april en oktober, sluiten verschillende hotels hun deuren waardoor de keuzemogelijkheid voor accommodatie gedurende die periode beperkter is.

 

DE HOTELS NADER BEKIJKEN?
Per hotel is aangegeven bij welke overkoepelende organisatie dat hotel is aangesloten:
Gambia Hotel Association (GHA): www.gambiahotels.gm en/of bij
ASSET (asset): www.accessgambia.com/hotels

African Village Hotel, Bakau: www.africanvillagehotel.gm GHA/asset
Apollo Hotel, Banjul: via Google asset
Badala Park Hotel, Kotu: www.badalaparkhotel.com GHA/asset
Bakadaji Hotel, Kololi: via Google asset
Bakotu Hotel, Kotu: www.bakotuhotel.com asset
Bamboo Garden Hotel, Kololi: www.bamboohotel.gm GHA/asset
Baobab Holiday Resort, Bijilo: www.baobabresort.net asset
Bendula Lodge, Batokunku (Tujering): www.bendula.com asset
Bijilo Beach Hotel, Bijilo: via Google asset
Boboi Beach Lodge, Kartong: www.boboibeachlodge.com asset
Bungalow Beach Hotel, Bakau: www.thegambiabbhotel.jimdo.com GHA/asset
Calabash Residence, Kotu: via Google GHA
Coco Ocean Resort & Spa, Bijilo: www.cocoocean.com GHA/asset
Cape Point Hotel, Cape Point: www.capepointhotel.net GHA/asset
Djeliba Hotel, Kololi: www.djelibahotel.com GHA/asset
Djembe Beach Resort, Kololi: www.djemberesort.com GHA
Dunes Resort Hotel, Kololi: via Google asset
Gambia Coral Beach Hotel & Spa, Brufut:www.gambiacoralbeach.com GHA
Golden Beach Hotel, Bijilo: www.goldenbeach-hotel.gm asset
Halahin Lodge, Kartong: www.halahin.com asset
Holiday Beach Club Hotel, Kololi: www.holidaybeachclubgambia.com GHA
Kairaba (Beach) Hotel, Kololi: www.kairabahotel.com GHA
Kombo Beach Hotel, Kotu: www.kombobeachhotel.gm GHA
Laico Atlantic Hotel, Banjul: via Google asset
Lemon Creek Hotel Resort, Bijilo: www.lemoncreek.net GHA/asset
Leybato Hotel, Fajara: via Google asset
Luigi's Complex, Kotu: www.luigis.gm GHA/asset
Mandinka Lodge, Kololi: www.mandinkalodge.com asset
Mansea Beach Hotel, Kololi: via Google asset
Nemasu Eco Lodge, Gunjur: www.nemasuecolodge.com asset
Ngala Lodge, Fajara: www.ngalalodge.com GHA/asset
Nyanya's Beach Lodge, Tanji: www.nyanyas-beach-lodge.com asset
Ocean Bay Hotel & Resort, Cape Point: www.oceanbayhotel.com GHA
Omakan Hotel, Sukuta (inland): via Google asset
Palm Beach Hotel, Kotu: palmbeachgambia.com asset
Paradise Suites Hotel, Kololi: via Google GHA
Roc Heights Lodge, Bakau: www.rocheihgtslodge.com asset
Sand Beach Holyday Resort, Kotu: www.sandbeach.gm GHA
Sandele Bay, Kartong: www.sandele.com asset
Sardinka Guest House, Bijilo: via Google asset
Sarges Hotel, Kololi: via Google asset
Seafront Residence, Bijilo: www.seafront.gm GHA
Seaview Garden Hotel, Kololi: www.seaviewgardenshotel.gm GHA
Senegambia Beach Hotel, Kololi: www.senegambiahotel.com GHA
Sunbeach Hotel Resort, Cape Point: www.sunbeachhotelthegambia.com GHA
Sunset Beach Hotel, Kotu: www.sunsetbeachhotel.gm GHA
Sunswing Jerma Beach Resort, Kololi: via Google asset
The Coconut Residence, Kololi: www.coconutresidence.gm GHA
Wave Crest Hotel Gambia, Kotu: www.wavecrestgambia.com GHA
White Horse Residence, Batokunku (Tujering):www.whitehorseresidence asset

Er zijn nog tientallen andere hotels, resorts, guesthouses, bed & breakfast's enz. in Gambia te boeken. Bovenstaande hotels en resorts bevinden zich (min of meer) in de kuststrook. Via met name de site van ASSET (zie hierboven) vindt u nog veel meer informatie.

10 prachtige bestemmingen in Gambia