Gambia

Swipe

Zee en strand

De stranden van Gambia liggen allemaal aan de Atlantische Oceaan of aan de monding van de rivier Gambia. De totale lengte van de kustlijn bedraagt slechts 50 kilometer, maar dat is dan ook strand zoals u dat op wervende plaatjes tegenkomt. Brede zandstranden, soms met iets wat op duin lijkt eraan grenzend, elders met palmbomen en op enkele plaatsen met rotsen.

Vrijwel de gehele kust kunt u met een 4WD-auto berijden. Bij vloed en op enkele plaatsen waar kreken het land insteken moet u soms het strand verlaten.

De stranden zijn schoon en er is weinig vervuiling in het water. Het gevaar aan de kust schuilt in het getij. Er kunnen gevaarlijke stromingen staan en het is dan ook onverstandig om op een willekeurige plaats verder dan tot middeldiepte in zee te gaan.

In de hotelgebieden wordt gewaarschuwd tegen de stroming door middel van een (genormaliseerd) vlaggensysteem. Als er een witte vlag op het strand staat kunt u met een gerust hart gaan zwemmen. Staat er een blauwe of gele vlag, dan is het oppassen geblazen: als u geen geoefende zwemmer bent, ga dan niet verder dan tot uw middel het water in. Een rode vlag laat weten dat u het zwemmen beter kunt laten. Een van de genoemde vlaggen is altijd aanwezig. Als dat niet zo is, dan geldt: niet verder in zee dan tot uw middel en de kinderen nooit alleen in zee, zélfs niet om pootje te baden. Bandjes of vlindertjes vergroten het risico om door de stroom te worden gepakt.

Op enkele plaatsen is een strandwacht actief, zéker gedurende het seizoen. Een paar hotels hebben hun eigen strandwacht. Het zijn geoefende zwemmers met ter beschikking gesteld reddingsmateriaal die op regelmatige afstand de zee in de gaten houden. Een aantal loopt langs de vloedlijn, enkelen verplaatsen zich per fiets.

Let op: mochten mensen u benaderen met een verzoek om een financiële bijdrage voor de strandwachters of hun materiaal, dan is er waarschijnlijk werk aan de winkel voor de politie.

Als u een hotel aan de kust heeft (en dat is een aanrader) dan hoort u voortdurend het bulderen van de oceaan. De branding kan woest zijn, maar soms is het ook een genot om lekker mee te deinen op het ritme van de oceaan.

In het water ziet u de vissen zwemmen en een enkele keer hapt er een krab in uw teen. De schelpen zijn niet groot en evenmin van exotische schoonheid, maar er zitten fraaie exemplaren tussen.

De oceaan is visrijk en het is mogelijk om vanaf het strand uw geluk te beproeven. Vissers bieden soms aan om een dag met hen mee te varen of u kunt gebruik maken van een georganiseerde (vis)tocht. Houd er wel rekening mee dat de bootjes waarmee je de oceaan opgaat niet altijd even stabiel op de golven liggen, zodat u, als u gevoelig bent voor zeeziekte, beter aan wal kunt blijven.

Een alternatief wordt gevormd door een vistocht in de kreken of op de rivier.

Palm Beach

Zoals de naam Palm Beach je al doet vermoeden, is het hotel direct aan een van de mooiste stranden van Gambia gelegen...

v.a. 552 p.p.

Kombo Beach

Kombo Beach is een populair hotel, gelegen direct aan het strand en biedt tal van faciliteiten, een uitstekende keuken, afwisselende entertainment en...

v.a. 621 p.p.

Djeliba Aparthotel

Het aparthotel Djeliba is een mooi verblijf dat in verschillende opzichten uniek te noemen is. Mede door de kleurrijke Gambiaanse sfeer, de...

v.a. 519 p.p.

10 prachtige bestemmingen in Gambia