Gambia

Swipe

Winkelen en souvenirs

Gambia is een land waar afdingen moét. Met uitzondering van winkels waar artikelen tegen vastgestelde prijzen te koop worden aangeboden, zoals o.a. in supermarkten, dingt u overal af. Dat is vaak een gevoelskwestie. Als vuistregel geldt dat een aangeboden artikel nooit meer dan de helft van het gevraagde bedrag hoeft op te leveren, soms nog minder.

Zoals gezegd, u moet er even gevoel voor krijgen en je moet er zin in hebben. Begin niet de eerste dag al met het inslaan van souvenirs, maar wacht tot u wat meer kijk op de manier van handelen én op de prijzen gekregen hebt. Ook een bezoek aan winkels met vastgestelde prijzen, of een boetiek in een hotel, geeft al een aardige indicatie. Hoewel, de boetieks rekenen soms schandalig hoge prijzen voor artikelen die u op de markt in dezelfde kwaliteit voor een fractie van de prijs kunt kopen.

De artikelen die je bij de ambulante handel koopt zijn vaak van uitstekende kwaliteit en het is dus bepaald niet zo dat u in een winkel met vastgestelde prijzen betere kwaliteit kunt verwachten. Sterker nog, de artikelen die u daar aantreft zijn soms van dezelfde maker als die u onderweg aangeboden krijgt. Het verschil zit erin dat u meteen afrekent en de winkel pas betaalt als het artikel verkocht is.

In Gambia zult u tevergeefs zoeken naar warenhuizen, hoewel, sinds kort zijn er aan de Kairaba Avenue en aan de Bertil Harding Highway enkele zaken die er heel dicht bij komen. Alleen, u heeft er niets te zoeken.

De doorsnee winkels zijn over het algemeen klein, maar in de omgeving van hotels vaak goedverzorgd en leuk gesorteerd. Super- en minimarkten zijn er overal en het inslaan van o.a. levensmiddelen, drank, snoep en brood, geeft geen enkel probleem. Niet altijd is er van alles in even grote hoeveelheden voorhanden. Normale levensmiddelen zijn altijd voldoende aanwezig. Vers brood is niét altijd voorradig en het tijdstip waarop de leverancier daarvan komt, wil nog wel eens onduidelijk zijn.

Op de terreinen van de hotels of in de onmiddellijke omgeving ervan, is altijd wel een super- of minimarkt. Let er echter op dat de prijs voor hetzelfde artikel behoorlijk uiteen kan lopen. In en rond de hotels zijn de prijzen voor hetzelfde artikel vaak stukken hoger dan die je moet betalen als je de moeite neemt even het terrein te verlaten.

Ook sterke drank koopt u gewoon in de supermarkt, maar de prijs daarvan kan overál hoger liggen dan die welke u gewend bent te betalen. In Gambia moet dit allemaal ingevoerd worden, de sortering varieert. Hoe groter de supermarkt, des te groter de sortering. Bier en frisdrank koopt men eveneens in de supermarkt (vooropgesteld dat de eigenaar ervan geen moslim is), het aanbod daarvan, veelal in blik, laat over het algemeen niets te wensen over.

De meeste supermarkten hebben grote koelkasten staan, waaruit je de dranken gekoeld kunt betrekken, zónder prijsverhoging. (Let erop dat te koud drinken een paar dagen narigheid kan bezorgen!) Uiteraard kunt u in elke supermarkt terecht voor het belangrijkste artikel: water.

Voor souvenirs, hoewel in de boetieks rond de hotels óók te koop, gaat u de straat en de markt op. Natuurlijk komt u niet zonder houtsnijwerk uit Gambia terug. De meest uiteenlopende voorwerpen worden er uit hout gemaakt.

Er wordt ook veel zilver aangeboden, maar u moet er rekening mee houden dat het zilver, meestal kunstig bewerkt, vaak ‘zilver’ is.

Als u van batik houdt zit u in Gambia helemáál gebeiteld. U kunt lappen stof kopen of (eventueel op maat gemaakte) jurken, shirts, e.d.. Betalen ná aflevering! Als u er verstand van heeft is het ook mogelijk om zélf stof uit te gaan zoeken en er door een kleermaker een kledingstuk van te laten maken. De meeste hotels hebben wel een adres van een goede kleermaker, maar op de markt ziet u er tientallen het vak uitoefenen. Als u zelf kijkt wat ze presteren hoeft u niet op het oordeel van anderen af te gaan.

African Village

In African Village, de naam zegt het al, verblijf je in een?dorpje?. Met de kleurrijke natuurlijke omgeving, prachtige planten, rieten hutten en...

v.a. 520 p.p.

10 prachtige bestemmingen in Gambia