Gambia

Swipe

Bezienswaardigheden

Gambia kent niet de steden zoals de westerling zich die voorstelt, of waar deze aan gewend is. Over het algemeen zijn de steden, met uitzondering van Serekunda, niet groter dan wat wij een provincieplaats(je) zouden noemen, maar ze zijn wel veel kleurrijker.

In alle steden valt het overvloedig gebruik van golfplaat als bouwmateriaal op. De meeste mensen hebben van hun leven nog niet zoveel golfplaat bij elkaar gezien.

Op het platteland wordt traditioneler gebouwd. Je vindt daar hutten, opgetrokken van bamboe en afgestreken met leem. Als dakbedekking wordt veelal olifantsgras gebruikt, maar ook bladeren van (palm)bomen. De meeste daken moeten dan ook na twee of drie jaar vervangen worden.

Ondanks het feit dat de hutten klein zijn, valt het op dat het er soms, ten opzichte van buiten, aangenaam koel kan zijn. Dat geldt ook voor de huizen die van golfplaat zijn opgetrokken. Bij enkele huizen is er sprake van een dubbel dak, waar de wind, indien aanwezig, tussendoor waait. Een merkwaardige oplossing voor het gebrek aan airconditioning. Een systeem dat je ook elders, bijvoorbeeld op de Antillen, tegenkomt.

De belangrijkste plaatsen zijn Banjul, Serekunda, Brikama, Bakau, Barra en, naar het oosten, Soma, JanjangBureh en Basse Santa Su. Verder zijn er talloze dorpen, dorpjes en compounds. Waar het ene ophoudt en het andere begint is moeilijk uit te leggen. De plaatsen worden veelal belangrijker naarmate ze een grotere economische, staatkundige, of historische betekenis hebben of hebben gehad.

De persoonlijke top-5 bezienswaardigheden van Gambia expert Paul de Waard

1. Wandelen langs kilometerslange onbedorven witte stranden.
2. Varen door de mangrovebossen nabij Tendaba in verbazing over het vogelleven.
3. Een bezoek aan inlandse markten en de geur opsnuiven van het echte Afrika.
4. Een bezoek aan Juffureh of JanjangBureh waar miljoenen slaven uit Afrika werden afgevoerd.
5. De de raadselen rond de stenen cirkels van Wassu of Kerr Batch.

We maken een rondreis door het land, beginnend in Banjul en eindigend in Barra. Na een bezoek aan de kuststrook in het westen en de daar gelegen plaatsen, gaan we via de Transgambia Highway, ooit de ‘autostrada’ van Gambia, oostwaarts tot voorbij Fatoto. Na een bezoek aan de meest oostelijk gelegen plaats Koina (zeg maar gerust: ‘het verre oosten’ van Gambia) steken we de rivier over. Via de noordelijke oever keren we terug naar Barra, waar we weer overvaren naar ons uitgangspunt.

Onderweg bezoeken we in het kort de plaatsen die van betekenis of van toeristisch belang zijn. Bij sommige plaatsen wordt een inwoneraantal vermeld. Deze zijn gebaseerd op cijfers van begin 2018.

Djeliba Aparthotel

Het aparthotel Djeliba is een mooi verblijf dat in verschillende opzichten uniek te noemen is. Mede door de kleurrijke Gambiaanse sfeer, de...

v.a. 519 p.p.

Ocean Bay

Ocean Bay Resort is een luxueus 4,5-sterrenresort, grotendeels gerenoveerd en onder nieuw internationaal management, gelegen in het hart van Cape Point, direct...

v.a. 667 p.p.

10 prachtige bestemmingen in Gambia